«Παράθυρο» για παράταση στις δηλώσεις

Του… Θεοχάρη το κάγκελο συνεχίζει να γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις και το ΤAXISnet, που καταρρέει για ώρες καθημερινά.

Χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης εδέησε να ανοίξει παράθυρο για παράταση των δηλώσεων, καθώς φαίνεται να επείσθη και ο ίδιος για τις μεγάλες αδυναμίες του ΤAXISnet.

Ετσι η «μαϊμού της τεχνολογίας», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, είπε χθες ότι:

1) είναι πολύ πιθανό να δοθεί άτυπη παράταση για τις δηλώσεις των οποίων το ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2 και

2) σε ζευγάρια θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης το ΑΦΜ με τη μακρύτερη διάρκεια. Για παράδειγμα, αν το ΑΦΜ του συζύγου λήγει σε 5 (με ημερομηνία οριστικής υποβολής τις 5 Αυγούστου) και της συζύγου σε 7 (που έχει προθεσμία έως τις 12 Αυγούστου), τότε η δήλωση του ζευγαριού μπορεί να υποβληθεί έως τις 12 Αυγούστου.

Οι φοροτεχνικοί

Στο μεταξύ, μια ημέρα νωρίτερα οι φοροτεχνικοί μέσω του συνδικαλιστικού οργάνου τους, της ΠΟΦΕΕ, ζήτησαν να δοθεί και νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις (ανεξαρτήτως ΑΦΜ) έως το τέλος Οκτωβρίου.

Χθες, πάντως, ο γενικός γραμματέας των Δημοσίων Εσόδων παραδέχθηκε για πρώτη φορά προβλήματα στο ΤAXISnet, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που σημείωναν ότι έπεσε το σύστημα για την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ. Ο Χ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι θα μιλήσει με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ και ανάλογα θα πράξουν.

Ο γενικός γραμματέας παραδέχθηκε επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στο θέμα της εντύπωσης των τόκων στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά το απέδωσε εν μέρει σε λάθη που έγιναν από τράπεζα στην αποστολή των τόκων.

Οι ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων

Η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου, θα γίνεται ως εξής:

– Για τα ψηφία 1 και 2: έως και την 22η Ιουλίου 2013

– Για τα ψηφία 3 και 4: έως και την 29η Ιουλίου 2013

– Για τα ψηφία 5 και 6: έως και την 5η Αυγούστου 2013

– Για τα ψηφία 7 και 8: έως και την 12η Αυγούστου 2013

– Για το ψηφίο 9: έως και την 26η Αυγούστου 2013

– Για το ψηφίο 0: έως και την 30ή Αυγούστου 2013

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα