Αναψαν νέες φωτιές για τα φάρμακα

Επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασθενών, με φθηνά γενόσημα αμφίβολης ποιότητας, που θα λαμβάνουν οι πολίτες με απόφαση των φαρμακοποιών, καταγγέλλει ο ιατρικός κόσμος, βάζοντας στο στόχαστρο τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Νικόλαο Μπραβάκο.

Τις νέες φωτιές στον χώρο της Υγείας -οι οποίες πρωτίστως «απειλούν» τους ασθενείς- άναψε η αιφνιδιαστική έκδοση της «εγκυκλίου Μπραβάκου» (αριθμ. πρωτ. 27213/20/8/2013), που προβλέπει «υποχρεωτική καθολική συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων, χωρίς αναγραφή της εμπορικής ονομασίας» και αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης από τους γιατρούς που δεν τηρούν τη διαδικασία.

Οι ιατρικές ενώσεις εξαπέλυσαν χθες σκληρή επίθεση «για εμμονή με τη συγκεκριμένη ρύθμιση» εναντίον του κ. Μπραβάκου, ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, καθ’ υπόδειξη, όπως λέγεται, του ΠΑΣΟΚ, καθώς προέρχεται από τον χώρο του και θήτευσε ως στέλεχος του υπουργείου Υγείας επί ημερών «πράσινων» υπουργών. «Υγειονομική βόμβα» χαρακτήρισαν την εγκύκλιο οι ιατρικές ενώσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για τον παρασκηνιακό ρόλο συνδικαλιστικού εκπροσώπου του φαρμακευτικού κλάδου για την έκδοση της απόφασης. Κατά πληροφορίες, μετά τη θύελλα αντιδράσεων είναι πολύ πιθανό -ακόμα και σήμερα- να παρέμβει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο τροποποίησής της.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΥ είναι απαραίτητη η αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας, καθώς η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία, εκτός του ότι αυξάνει κατακόρυφα τη φαρμακευτική δαπάνη, αφήνει σοβαρές υπόνοιες για σχέση των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απαντά ότι «με την εγκύκλιο η ιατρική ευθύνη περνά στα χέρια αναρμόδιων να λαμβάνουν αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών». Συγκεκριμένα οι γιατροί τονίζουν ότι, χωρίς την εμπορική ονομασία, ο ασθενής είναι μετέωρος, αφού ο ίδιος ο γιατρός του δεν θα γνωρίζει ποιο ακριβώς φάρμακο θα λαμβάνει ο ασθενής κάθε φορά, αλλά και όμηρος της λήψης σκευασμάτων αμφίβολης ποιότητας, καθώς ο φαρμακοποιός θα χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα. Για το ζήτημα αναμένεται απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μετά την προσφυγή ιατρικών συλλόγων. Περιμένουμε απόφαση τις επόμενες εβδομάδες. Φαίνεται ότι, ενώ η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί, κάποιος παρενέβη ώστε να επανέλθει το θέμα» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ τόνισε ότι «προκαλεί κατάπληξη η βιασύνη του κ. Μπραβάκου. Τέτοιου είδους εγκύκλιοι, που έχουν υπαγορευθεί από τον πρόεδρο συγκεκριμένου συνδικαλιστικού υγειονομικού κλάδου, δημοσιεύονται άκαιρα, καθώς για το φλέγον ζήτημα θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη». Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι «η εγκύκλιος εκδόθηκε κατόπιν υπόδειξης προσώπων που σχετίζονται με τους νόμους της αγοράς» και κάλεσε τα μέλη του να συνεχίσουν να αναγράφουν την εμπορική ονομασία του φαρμάκου στα σχόλια της ηλεκτρονικής συνταγής και στο βιβλιάριο των ασθενών. Ανάκληση της εγκυκλίου ζήτησαν επίσης η ΕΙΝΑΠ και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα