Σίγουρα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών -στις 22 Σεπτεμβρίου- θα κρίνει πολλά, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την επίσκεψη στη ΔΕΘ, έχει το βλέμμα πλέον στραμμένο σε δύο κρίσιμα ταξίδια που προγραμματίζει να κάνει. Το ένα θα είναι πενθήμερο στην Αμερική και το δεύτερο πιθανότατα διήμερο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, ενώ στο Ισραήλ θα ταξιδέψει το διάστημα 7 και 8 Οκτωβρίου.
«Κλειδί», βέβαια, των επισκέψεων παραμένει η κρίση στη Συρία και το αν και πότε θα γίνει το χτύπημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Τα πλάνα του πρωθυπουργού καταστρώνονται προσεκτικά και σημείο σημείο, με κεντρικό στόχο να πείσει κυρίως πολυεθνικούς κολοσσούς να επενδύσουν στην Ελλάδα, που παραμένει το μόνο σταθερό σημείο σε μια περιοχή που δοκιμάζεται σε πολλαπλά μέρη. Με τις κινήσεις του αυτές ο Αντώνης δείχνει ότι η χώρα μας διάλεξε αυτές τις κρίσιμες στιγμές «στρατόπεδο» και ποντάρει στην συνταγή Ομπάμα, που περιλαμβάνει ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Αυτό της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων και όχι της πολιτικής λιτότητας και ανεργίας χωρίς τέλος. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι στον Λευκό Οίκο έχουν αποφασίσει να στηρίξουν ενεργά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ο «παίκτης» που μπορεί να αλλάξει το κλίμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που «ελέγχεται» κυρίως από τον αμερικανικό παράγοντα.
Με αυτό ως «όπλο» σκοπεύει να στείλει το μήνυμα στο Βερολίνο, αλλά και σε εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να σφίξουν και άλλο τη θηλιά στην Ελλάδα με πρόσχημα το χρηματοδοτικό κενό.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αλλάξει στρατηγική, καθώς τα νούμερα βγαίνουν και οι πρώτες καλές ειδήσεις έρχονται έστω και εάν δεν έχουν περάσει ακόμη στην κοινωνία. «Δεν πρόκειται να ξαναβάλουν το μαχαίρι στον λαιμό μας» εκμυστηρεύτηκε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας, αποδείξαμε ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν αποτέλεσμα. Πλέον αυτό καταγράφεται και στα οικονομικά στοιχεία».
Ο κ. Σαμαράς θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί μια δεύτερη δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, «η συζήτηση αυτή παγώνει την ατμόσφαιρα και αποθαρρύνει τους επενδυτές». Ωστόσο, προετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει. Ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να ανοίξει στην καρδιά του φθινοπώρου. Το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής του Μαξίμου αφορά την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Η απόφαση προβλέπει ότι τα μέλη του Eurogroup θα συζητήσουν και επιπλέον μέτρα βοήθειας, στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία και η μείωση των επιτοκίων των δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλέονασμα.
Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του στις ΗΠΑ, αν και επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα δύο ραντεβού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σκοπεύει να ρίξει το βάρος σε επαφές του με υψηλόβαθμα στελέχη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, στα λόμπι (αμερικανοεβραϊκά και ελληνοαμερικανικά), αλλά και σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών. Παράλληληλα, στις 3 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο λεγόμενο forum Concordia στη Νέα Υόρκη, όπου βασικός ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στις τοποθετήσεις του θα αναφερθεί στον νέο ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική αναβάθμισή της με βάση τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στις οικονομικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας. Ο κ. Σαμαράς θα δώσει ιδιαίτερο βάρος σε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στο ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, όπως και στην επανεκκίνηση του διαλόγου με τη συμμετοχή ισχυρών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα για την άρση των αντικινήτρων στο εμπόριο και την αύξηση των επενδύσεων, στο θέμα των ΑΟΖ αλλά και στις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στην ενέργεια. Το τελευταίο θα απασχολήσει και τις συναντήσεις που θα γίνουν στο Ισραήλ, καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες και στον ελλαδικό χώρο μετά τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων και των ερευνών για ύπαρξη κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Επίσης ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους Αμερικανούς αξιωματούχους τις θέσεις της ελληνικής προεδρίας που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2014 για την εμπορική συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ.
Τέλος, παρά όσα είχαν διαρρεύσει, ο κ. Βενιζέλος δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του. Το πιθανότερο είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, να βρεθεί στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι του κ. Σαμαρά.
Νίκος Ελευθερόγλου


