Συνολικά 10 νέα φουσκωτά σκάφη για να «θωρακιστούν» ακόμα περισσότερο τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό Σώμα, μετά τη σχετική τελετή παράδοσης, που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Ναυτιλίας. Τα νέα περιπολικά του Λιμενικού, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αναμένεται να ριχτούν στη μάχη, μεταξύ άλλων, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Πρόκειται για 10 ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη, μήκους 10,35 μέτρων, τύπου SYSTEM 33, τα οποία «κουβαλούν» δύο εξωλέμβιες μηχανές συνολικής ιπποδύναμης 500 ίππων! Τα νέα πλωτά μέσα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ πληρούν παράλληλα όλες τις προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας.
Τα συγκεκριμένα περιπολικά, καθώς και το «θαλάσσιο Απάτσι», δηλαδή το νεοαποκτηθέν 50μετρο σκάφος, αναμένεται να βοηθήσουν στο απαιτητικό έργο των ανδρών του Λιμενικού για την πάταξη της διά θαλάσσης λαθρομετανάστευσης, την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, της παράνομης αλιείας, αλλά και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Μετά το πέρας της τελετής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε «στο τιτάνιο έργο της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, το οποίο βάλλεται τελευταία από δημοσιονομικούς περιορισμούς», ευχαριστώντας θερμά το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» για αυτή την προσφορά, ενώ, δραττόμενος της ευκαιρίας θέλησε να παρακινήσει «όλους τους άλλους που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στο έργο του Λιμενικού Σώματος».
Εν τω μεταξύ σε δωρεά προχώρησε και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών προς το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 372.000 ευρώ και αφορά την πλήρη ανακατασκευή και την ανακαίνιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.


