Δεν προτίθεται να δώσει παράταση για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 της περιόδου 2011-2014 (χωρίς πρόστιμα) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πέραν από την καταληκτική προθεσμία της 19ης Δεκεμβρίου.
Ανώτατα στελέχη της ΓΓΔΕ ξεκαθάρισαν χθες σε μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, γιατί η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή προτού οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών πάρουν άδειες τις υπόλοιπες ημέρες των εορτών και έως το τέλος του χρόνου. Βέβαια, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ βγαίνουν αυτόματα με την τροποποίηση του εντύπου Ε9 και δεν χρειάζεται η παρέμβαση υπαλλήλων.
Στην περίπτωση όμως που προκύπτει επιστροφή φόρου πάνω από 300 ευρώ, στην οθόνη του χρήστη εμφανίζεται μήνυμα που τον ενημερώνει ότι η εκκαθάριση πρέπει να γίνει στη ΔΟΥ του, αφού προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Αν μετά τις διορθώσεις ο φόρος είναι μικρότερος από τον αρχικό και έχουν στο μεταξύ πληρωθεί κάποιες δόσεις, γίνεται συμψηφισμός και οι δόσεις που απομένουν υπολογίζονται εκ νέου.
Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις, υπενθυμίζεται:
- Η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, για το έτος 2010, επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο 120 ευρώ, το οποίο κατόπιν συμβιβασμού με τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ μπορεί να μειωθεί στα 40 ευρώ.
- Η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, για τα έτη 2011, 2012 και 2013, δεν συνεπάγεται την επιβολή αυτοτελούς προστίμου, εφόσον το αποτέλεσμα της δήλωσης είναι χρεωστικό ή μηδενικό.
- Η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για το έτος 2014 δεν επισύρει κανένα πρόστιμο και κανέναν πρόσθετο φόρο.



