Αν και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μαζικές δολοφονίες και τα δυστυχήματα με δράστες ακόμα και νήπια αυξάνονται επικίνδυνα, ο εκάστοτε πρόεδρος είναι ανήμπορος να περάσει νόμους που θα περιορίσουν τα κρούσματα
Από τη
Δήμητρα Αθανασοπούλου
Τα φονικά όπλα, τα πανίσχυρα λόμπι και οι άβουλοι πρόεδροι… Ενα όπλο βρίσκεται «νόμιμα» στα χέρια λάθος ανθρώπου. Το όπλο γίνεται αναπόδραστα φονικό. Στα χέρια ενός μαζικού δολοφόνου σε παραλήρημα, στα χέρια ενός παιδιού που παίζει, στα χέρια ενός οποιουδήποτε ανθρώπου σε απόγνωση, σε μια χώρα που η ίδια η νομοθεσία προωθεί τα ξεσπάσματα βίας.
Το έγκλημα προστίθεται στη μακρά λίστα θανάτου των ΗΠΑ, εκεί όπου, όπως λένε, η οπλοκατοχή σκοτώνει περισσότερο από τους τρομοκράτες. Οι Αμερικανοί θρηνούν και διαμαρτύρονται. Το κράτος αναγκάζεται να θεσπίσει νόμους που περιορίζουν τα δικαιώματα οπλοκατοχής. Μόνο που για κάποιο λόγο τελικά τα δύο τρίτα των νέων νόμων χαλαρώνουν τους περιορισμούς και επεκτείνουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών όπλων. Η οπλοκουλτούρα αντί να εξασθενήσει, ενισχύεται, οι μαζικές δολοφονίες αυξάνονται, μαζί με τα κέρδη των εταιριών κατασκευής όπλων.
Τι συμβαίνει με το λόμπι των όπλων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού; Γιατί οι πρόεδροι αποδεικνύονται τόσο ανήμποροι μπροστά τους; Προφανώς, γιατί τα «όπλα είναι καλά για μπίζνες» («Guns are good for business»), όπως αρέσκονται να λένε όλες οι «εμπλεκόμενες πλευρές».
Σε τι αντιστοιχεί αυτό; Σε 10.000 θέσεις εργασίας και 8,5 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro». Απόδειξη; Οπως αναφέρει η αμερικανική «USA Today», «ο αριθμός των όπλων που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί από το 2008». Κι ας καταγγέλλει επανειλημμένως ο Μπαράκ Ομπάμα το γεγονός πως το λόμπι των όπλων ελέγχει το Κογκρέσο, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα… «ΗΠΑ, ο αδύνατος έλεγχος των όπλων» σχολίαζε σχετικά η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», μετά την πρόσφατη μαζική δολοφονία στο κοινοτικό κολέγιο Αμπκουα του Ρόζμπεργκ στο Ορεγκον. Τότε η Χίλαρι Κλίντον, η επικρατέστερη υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, έσπευσε να υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί, θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να περιορίσει τη βία των όπλων. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε πως θα αποσύρει από τους δρόμους τα «επιθετικά τουφέκια στρατιωτικού τύπου», θα ακυρώσει έναν νόμο του 2005 που δίνει ασυλία στους κατασκευαστές και στους εμπόρους όπλων και θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στους νόμιμους αγοραστές που παραχωρούν τα όπλα τους σε άλλους.
Λίγο μετά, ένα οκτάχρονο κορίτσι από την Αλαμπάμα έπεσε νεκρό από τις σφαίρες ενός εντεκάχρονου, καθώς καβγάδιζαν για ένα κουτάβι… Ενώ ένας έφηβος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σε απόσταση δύο μιλίων από το πανεπιστήμιο Syracuse στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Μόνο μέσα στο 2015 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 43 περιπτώσεις με νήπια, τα οποία έχουν αυτοτραυματιστεί, σκοτωθεί, τραυματίσει ή σκοτώσει τρίτους με όπλα. Πριν από λίγες ημέρες στο Σικάγο ένα εξάχρονο παιδάκι σκότωσε το τρίχρονο αδελφάκι του, ενώ έπαιζαν «Κλέφτες και αστυνόμους». Τα δυστυχήματα με όπλα, που καταλήγουν κατά λάθος στα χέρια παιδιών, είναι καθημερινά.
Γιατί, όμως, ενώ αρχικά οι Αμερικανοί ηγέτες καταδικάζουν την Εθνική Ενωση Όπλων (NRA) των ΗΠΑ για την προώθηση της ανεξέλεγκτης διακίνησης όπλων, κανείς δεν έχει καταφέρει να κάνει τίποτα;
Ισως γιατί το πανίσχυρο λόμπι των όπλων εκμεταλλεύεται «επιτυχώς» το αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Πώς, όμως, η οπλοκατοχή και η χρήση όπλων έγιναν δικαίωμα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα; Οπως υποστηρίζουν οι ιστορικοί, η κατανόηση της κουλτούρας των όπλων που ευδοκιμεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού προϋποθέτει την κατανόηση του φυλετικού ζητήματος.
Οι ψυχίατροι
Την ίδια θέση στηρίζουν και ψυχίατροι, οι οποίοι αναλύουν ότι η κουλτούρα των πολυβόλων έχει ρίζες στην ίδρυση των ΗΠΑ, του αμερικανικού έθνους, το οποίο οικοδομήθηκε στην εξόντωση των αυτόχθονων Ινδιάνων. Αποτέλεσμα; Ο μέσος Αμερικανός πιστεύει στην οπλοκατοχή σαν να πρόκειται για ακόμα μία νόμιμη παράδοση. Οπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος-φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι νιώθει πολύ καλύτερα όταν οπλοφορεί και πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στο μακελειό του Ορεγκον αν οπλοφορούσαν όλοι.
Οι υπέρμαχοι της οπλοκουλτούρας εξάλλου ισχυρίζονται πως «δεν είναι τα όπλα που σκοτώνουν, αλλά οι άνθρωποι». Οι πολέμιοι απαντούν: «Δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις μια μαζική σφαγή μόνο με μαχαιριές». Αν αφήσουμε τα νούμερα να μιλήσουν, θα διαπιστώσουμε απλά πως την τελευταία δεκαετία τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες έχουν σκοτώσει 112 φορές περισσότερο από αυτά των τρομοκρατών…
Το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες με μεγάλη ελευθερία στην οπλοκατοχή. Η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη, όπως και η οπλοφορία, εκτός αν δοθεί σχετική άδεια. Οι προϋποθέσεις; Να υπάρχουν σοβαροί φόβοι για την ατομική ασφάλεια -ή για την ασφάλεια προσώπων, καταστημάτων και χρηματαποστολών- έπειτα από γνωμοδότηση του αρμόδιου εισαγγελέα. Αδεια μπορεί να χορηγηθεί σε αθλητές σκοποβολής, ενώ ελεύθερα πωλούνται αεροβόλα σε άτομα άνω των 18 ετών ή κυνηγετικά σε όσους έχουν κυνηγετική άδεια ή όπλα σε όσους διαθέτουν άδεια οπλοφορίας. Η παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία συνιστούν ανεξάρτητα και αυτοτελή αδικήματα.

