Την… πεποίθηση ότι δεν θα… επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι με νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις εξέφρασε, εκ νέου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ξανά «ορθάνοιχτο παράθυρο» για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα των υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. Νίκολας Σμιτ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το μέτρο των περικοπών στις κύριες συντάξεις «δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, ενώ θα επιβαρύνει και τις υφεσιακές τάσεις της ελληνικής οικονομίας». Δεν ανέφερε όμως το ίδιο και για τις επικουρικές συντάξεις, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι σε αυτό το πεδίο οι περικοπές είναι αναπόφευκτες.
Η συνάντηση με τον κ. Σμιτ έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει η ελληνική πλευρά για την αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» της Ευρώπης, στα ζητήματα που αφορούν την ελληνική αγορά εργασίας (ομαδικές απολύσεις, κοινωνική ασφάλιση, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές απεργίες, προκήρυξη απεργιών). Ο κ. Σμιτ έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης για ανάγκη μεταρρυθμίσεων «με κοινωνική ισορροπία». Επίσης, πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πώς θα ενισχυθεί «η απασχόληση των νέων».
Στη συνέχεια ο κ. Σμιτ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.


