Μια νέα πρωτοποριακή και αναίμακτη επέμβαση με υπερήχους αφαιρεί ριζικά και ανώδυνα τις αιμορροΐδες, χωρίς νυστέρι, μολύνσεις και άλλες επώδυνες επιπλοκές. Η μέθοδος με το σύστημα υπερήχων Angiodin-Procto, που εφαρμόζεται με επιτυχία στη Γαλλία και τη Γερμανία, πλέον πραγματοποιείται και στη χώρα μας και, μάλιστα, καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία.
Η επαναστατική μέθοδος χρησιμοποιείται και στις περιπτώσεις που οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο χειρουργός δρ Διαμαντής Θωμάς, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο νοσοκομείο METROPOLITAN. Ο ίδιος πραγματοποίησε την πρώτη αναίμακτη επέμβαση στη χώρα μας, παρουσία και του Γάλλου δημιουργού του συστήματος υπερήχων Angiodin – Procto, δρα Michel Wambach.
«Το νέο σύστημα υπερήχων διαθέτει έναν υπερευαίσθητο ανιχνευτή Doppler, τρίτης γενιάς, που εντοπίζει τους κλάδους της άνω αιμορροϊδικής αρτηρίας. Με απλά λόγια, ο υπέρηχος εντοπίζει με ακρίβεια την αρτηρία ή το αγγείο που αιμορραγεί και στη συνέχεια ο χειρουργός το δένει (απολίνωση) με ένα ράμμα. Το σημείο δεν αιματώνεται, ατροφεί, συρρικνώνεται και τελικά μαραίνεται με συνέπεια να μην αιμορραγεί» εξηγεί ο δρ Θωμάς.
Η πρωτοπορία της επέμβασης εστιάζεται στον ακριβή εντοπισμό της αρτηρίας. Ο χειρουργός βλέπει το ακριβές βάθος καθώς και το μέγεθος του αγγείου και στη συνέχεια προχωράει στην απολίνωση με ασφάλεια. «Σε αυτό βοηθάει και το πρωτοποριακό πρωκτοσκόπιο, ένα όργανο που δεν έχει το κλασικό κωνικό σχήμα, αλλά είναι κυλινδρικό και έτσι μας δίνει τη δυνατότητα περισσότερων κινήσεων για να κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια την αιμορροϊδοπηξία, δηλαδή την ανάταξη των αιμορροΐδων στη σωστή ανατομική θέση τους» σημειώνει ο γιατρός.
Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 30 με 60 λεπτά και απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας. Σύμφωνα με στοιχεία κλινικών μελετών του εξωτερικού, όσοι ασθενείς έχουν αφαιρέσει τις αιμορροΐδες τους με το σύστημα υπερήχων Angiodin – Procto εμφανίζουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερο ποσοστό επιπλοκών και επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μέσα σε λίγες ημέρες.
Ρίτα Μελά



