Θρίλερ χθες στη Λάρνακα με 59χρονο Αιγύπτιο που κρατούσε ομήρους. Aγνωστα τα κίνητρα (ίσως και ερωτικά)
Στα χέρια των κυπριακών Αρχών βρίσκεται από χθες το μεσημέρι ο Αιγύπτιος Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, μετά την πολύωρη αεροπειρατεία που έκανε σε Airbus A320 της Egypt Air, ενώ μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τους λόγους για τους οποίους ο 59χρονος προέβη στη συγκεκριμένη πράξη.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει ανακοινώσεις από τις αστυνομικές Αρχές της Κύπρου. Ωστόσο, τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια που ακούστηκαν σκιαγραφούν το προφίλ ενός ανθρώπου «ψυχικά ασταθούς», ο οποίος ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν εγκλωβισμένο στον χώρο ασφαλείας της πίστας του αεροδρομίου «Γλαύκος Κληρίδης» της Λάρνακας ο αεροπειρατής έβγαζε… selfies με τους επιβάτες, επιδεικνύοντας τα εκρηκτικά με τα οποία υποτίθεται πως ήταν ζωσμένος. Αργότερα βέβαια αποδείχτηκε πως η βόμβα που επιδείκνυε δεν ήταν εκρηκτικά, αλλά καλύμματα κινητών τηλεφώνων!
Πρώην στρατιωτικός
Μέχρι ο 59χρονος Αιγύπτιος (πρώην στρατιωτικός) αποφασίσει να αποκαλύψει την αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν απλώς ήθελε να συναντήσει ξανά την πρώην σύζυγό του και μητέρα των τεσσάρων παιδιών τους (είχαν χωρίσει εδώ και 18 χρόνια), την οποία αιτήθηκε να συναντήσει από την πρώτη στιγμή που το Airbus προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Ουδείς μπορεί να πει αν ήθελε να ζητήσει άσυλο στην Κύπρο. Επίσης, κανείς δεν ξέρει αν στόχος του ήταν να συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να θέσει θέμα πιέσεων προς το Κάιρο για την αποφυλάκιση κρατούμενων γυναικών ή αν είχε αποφασίσει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Αν πάντως σταθεί κάποιος στην απάντηση που έδινε χθες ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αναφορικά με τα κίνητρα του δράστη. «Πάντα εμπλέκεται μία γυναίκα» είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος πρόεδρος.
Ολα άρχισαν λίγο πριν από τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας, όταν ο δράστης ενημέρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους ότι φέρει ζώνη με εκρηκτικά την οποία θα πυροδοτήσει, αν το Airbus δεν κατευθυνθεί -αντί του Καΐρου- προς στη Λάρνακα. Οι επιβάτες δεν αντιλήφθηκαν τίποτα, παρά μόνον όταν είδαν ότι το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο. Το πραγματικό αλαλούμ όμως ξεκίνησε όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Γλαύκος Κληρίδης» και άρχισε η μετάδοση των αιτημάτων του αεροπειρατή μέσω του πιλότου της Egypt Air. Οι Αρχές, ικανοποιώντας το πρώτο αίτημα, μετέφεραν άμεσα την πρώην σύζυγο του αεροπειρατή, την Κύπρια Μαρίνα Παράσχου, στο αεροδρόμιο, επειδή -όπως είπε ο Μουσταφά- θέλησε να της παραδώσει επιστολή και να της μιλήσει. Παράλληλα στην Κύπρο κατέφθαναν Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτές. Ευτυχώς, επέμβαση των ειδικών δυνάμεων δεν χρειάστηκε να γίνει ποτέ, καθώς ο αεροπειρατής έσπευσε να αφήσει ελεύθερους τους περισσότερους ομήρους-επιβάτες, ενώ ένα μέλος του πληρώματος (ο πιλότος, λένε πληροφορίες) εγκατέλειψε το αεροσκάφος από το παράθυρο του κόκπιτ χρησιμοποιώντας σχοινί.
Στην πτήση της Egypt Air ήταν και δύο μητροπολίτες
Σε μεγάλη δοκιμασία έβαλε ο Θεός τον νέο επίσκοπο Νιτρίας και πατριαρχικό επίτροπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Νικόδημο μόλις μία ημέρα αφότου εξελέγη επίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο του Παλαιφάτου Πατριαρχείου, καθώς βρέθηκε στην πτήση με προορισμό το Κάιρο και παρέμεινε επί ώρες όμηρος του Αιγύπτιου αεροπειρατή μαζί με τους άλλους επιβάτες. Στην ίδια πτήση ταξίδευε επίσης ο μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας κ. Δαμασκηνός, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Αφρικής. Οι δύο μητροπολίτες είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τον αεροπειρατή νωρίς το πρωί, όταν αυτός επέτρεψε την έξοδο από το αεροσκάφος των γυναικών και των παιδιών και κάποιων εκ των επιβατών που ταξίδευαν με την πτήση της Egypt Air.
Απίστευτο αλαλούμ με την ταυτότητα του δράστη
Σοβαρά εκτεθειμένες αφήνει τις αιγυπτιακές Αρχές το τεράστιο μπέρδεμα που προέκυψε από τη δημοσιοποίηση λάθος ταυτότητας για τον αεροπειρατή. Αρχικά, πληροφόρησαν τα μέσα ενημέρωσης ότι επρόκειτο για τον καθηγητή πανεπιστημίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ Ιμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο έως το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κύπρια. Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο καθηγητής δήλωνε πως ήταν απλώς επιβάτης στο αεροσκάφος της Egypt Air και όχι ο δράστης. Οι αιγυπτιακές Αρχές φέρεται ότι τελικά ζήτησαν «συγγνώμη», για να ενημερώσουν αργότερα πως ο αεροπειρατής της πτήσης της Egypt Air ήταν ο 59χρονος Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ένας πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο άνθρωπος αυτός ήταν αντίπαλος του προέδρου Αλ Σίσι, οπότε ήθελε να πάει στην Κύπρο για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Την πληροφορία για την ταυτότητα του δράστη επιβεβαίωσε αργότερα, μέσω twitter, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χάος επικράτησε και όταν έγινε γνωστό το όνομα της Μαρίνας Παράσχου, της πρώην συζύγου του Αιγύπτιου αεροπειρατή. Κι αυτό, γιατί μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός της ξέσπασε… τσουνάμι παραπληροφόρησης! Σχεδόν άμεσα έκαναν την εμφάνισή τους σε «ενημερωτικές» ιστοσελίδες, που δεν διασταύρωναν όμως τα ευρήματά τους, φωτογραφίες άλλων γυναικών με το ίδιο όνομα, με αποτέλεσμα οι Κύπριες που έβλεπαν ξαφνικά το πρόσωπό τους να κυριαρχεί στο διαδίκτυο να ποστάρουν μηνύματα, διευκρινίζοντας ότι «δεν είμαι εγώ»!



