Η «τιμωρητική ρήτρα» για τις χώρες που δεν θα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους που θα απορρέουν από τον αναθεωρημένο κανονισμό ασύλου του Δουβλίνου, τον οποίο παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να αποτελέσει αγκάθι των συζητήσεων μεταξύ των «28».
Σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν που διέρρευσε στους «Financial Times», το εν λόγω πρόστιμο ενδέχεται να φτάνει τα 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα άσυλο πρόσφυγα που δεν θα γίνεται δεκτός από την ευρωπαϊκή χώρα που θα έχει υποχρέωση υποδοχής του. Το υψηλό αυτό, «τιμωρητικό» ποσό δεν είναι το μόνο αγκάθι των συζητήσεων.
Το ίδιο το σύστημα που έχει ως βάση του την κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε. στην περίπτωση που οι χώρες στα εξωτερικά κοινοτικά σύνορα δεχθούν ξαφνικές μαζικές εισροές έχει ήδη αμφισβητηθεί στην ουσία του από χώρες όπως του Βίσεγκραντ, που διατηρούν κλειστά τα σύνορά τους, καταπατώντας το σύστημα ασύλου αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη Συνθήκη Σέγκεν.


