Νεοφιλελεύθερη ιδέα του Κωστή Χατζηδάκη το «ναι σε όλα» στην ψηφοφορία (την Κυριακή) για το πολυνομοσχέδιο
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου
Το θέμα που ανέδειξε η «δημοκρατία» στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Θα κάνει το μεγάλο λάθος ο Κυριάκος;», με αφορμή την πρόθεση της Ν.Δ. να ψηφίσει «ναι» στο… Κατοχικό Ταμείο, προκάλεσε, όπως φαίνεται, δεύτερες σκέψεις στη Συγγρού. Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος χρεώνουν τη βιασύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για το θέμα του Ταμείου όσο και για τα «κόκκινα» δάνεια στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, που παρασύρει το κόμμα σε νεοφιλελεύθερα μονοπάτια.
Οι βουλευτές που αντιδρούν τονίζουν ότι πρώτα απ’ όλα η Ν.Δ. πρέπει να δει τι θα περιλαμβάνει το Ταμείο και κυρίως ποιος θα έχει τη διοίκησή του, πριν τοποθετηθεί. Παράλληλα, επεσήμαιναν ότι η Ν.Δ. ναι μεν είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, όχι άκριτα, αλλά μόνο για συγκεκριμένους τομείς, και σίγουρα δεν μπορεί να ψηφίσει «ναι» στη σύσταση ενός Ταμείου που θα μπορεί να εκποιήσει κάθε περιουσιακό στοιχείο της πατρίδας.
Ακόμη έναν αστερίσκο έβαζαν στο πού θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή εάν θα καταλήγουν στο… πηγάδι του χρέους ή θα διανέμονται για επενδύσεις ή για στήριξη κοινωνικών δομών και πολιτικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να συγκαλέσει για σήμερα το συντονιστικό όργανο του κόμματος στη Βουλή, προκειμένου να εξεταστεί η στρατηγική εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζεται ότι «η Ν.Δ., ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, θα τοποθετηθεί συνολικά επί της κυβερνητικής πρότασης όταν αυτή γίνει γνωστή.
Σύγκληση Κ.Ο.
Μέχρι τότε, αφήνουμε τον κ. Τσίπρα στη μοναξιά της αποτυχίας και της συνθηκολόγησής του». Την ίδια ώρα, βέβαια, βουλευτές ζητούν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να ληφθεί εκεί η απόφαση, όπως γινόταν και επί προεδρίας Μεϊμαράκη.
Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο χθες υπήρξε σύγκρουση και με το Μαξίμου, μια και «γαλάζιοι» βουλευτές υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να πάει με συγκεκριμένες προτάσεις: για παράδειγμα, να μην μπορούν τα funds να παίρνουν και εξυπηρετούμενα δάνεια, και να δίνεται η ευκαιρία στους «κόκκινους» δανειολήπτες να αγοράσουν το δάνειό τους στην ίδια τιμή που θα το παίρνουν τα funds.
Διαφοροποίηση από τον Απ. Τζιτζικώστα στο «φύγετε» του Κυριάκου
Την πρώτη προειδοποιητική βολή προς τη μεριά της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. εξαπέλυσε χθες ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στέλνοντας το μήνυμα της διαφωνίας του για μία κεντρική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά το αίτημα για «εκλογές εδώ και τώρα».
Μιλώντας χθες σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε επί λέξει: «Περιμένω να δω προτάσεις της νέας ηγεσίας. Το “φύγετε” από μόνο του δεν λέει τίποτα». Στο ερώτημα αν η πορεία που επέλεξε μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης τον καλύπτει απόλυτα, απάντησε με νόημα: «Αν με κάλυπτε, δεν θα ήμουν υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ».
Πάντως λίγο μετά -και σε μια σαφή προσπάθεια να μετριάσει τους τόνους της κριτικής του- απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που τον φέρουν δυσαρεστημένο από τη συμπεριφορά του νέου αρχηγού της Ν.Δ., σημείωσε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι τέτοια δημοσιεύματα βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας δημοσιογραφικών κύκλων.
Να θυμίσουμε πάντως ότι όλα αυτά δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία, καθώς είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών στις ΝΟΔΕ της Ν.Δ., όπου ο κ. Τζιτζικώστας βρέθηκε αντιμέτωπος με τους πολιτικούς φίλους του κ. Μητσοτάκη στη βόρεια Ελλάδα, όσο και στην πορεία προς το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.
Η πρόταση του Αδωνη Γεωργιάδη για ρύθμιση όπως στην Κύπρο
Στο παράδειγμα της Κύπρου, όσον αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, αναφέρθηκε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, κάτι το οποίο πολλοί θα έβλεπαν θετικά και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., σε συνέντευξή του στον Real FM, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση των εν λόγω δανείων, γιατί αλλιώς «δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Ομως, από ρύθμιση σε ρύθμιση», όπως είπε, «υπάρχει διαφορά»!
«Για παράδειγμα, στην Κύπρο δόθηκε δικαίωμα προτίμησης στον δανειολήπτη. Δηλαδή, μια τράπεζα που θα πούλαγε το δάνειο σε ένα fund, πριν το πουλήσει, υποχρεούται να στείλει επιστολή στον δανειολήπτη και να του πει, επί παραδείγματι: “Θα πουλήσω το δάνειό σου, ύψους 250.000 ευρώ, σε fund με 100.000 ευρώ. Μήπως θέλεις να το αγοράσεις εσύ πρώτος;” Θα ήταν σημαντικό να μπει στο παιχνίδι και ο ίδιος ο δανειολήπτης» τόνισε (σωστά) ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «θα πρέπει να δούμε πρώτα το νομοσχέδιο και μετά να τοποθετηθούμε».
Ν. Οικονόμου


