Από τη
Μυρτώ Μπούτση
Μ ατωμένος έμελλε να είναι ένας κουρδικός γάμος στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Στη διάρκεια γιορτής το βράδυ του Σαββάτου καμικάζι αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 51 από τους καλεσμένους -μεταξύ αυτών, πολλά παιδιά- και τραυμάτισε τουλάχιστον 69. Ισως το πιο σοκαριστικό, όμως, ήταν ότι η επίθεση -που κατά τον πρόεδρο Ερντογάν αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος- είχε ως δράστη ένα παιδί 12 εώς 14 χρόνων! Ο έφηβος, ο οποίος φαίνεται ότι είχε δύο συνεργούς που καταζητούνται, αναμείχθηκε με το πλήθος που γιόρταζε χορεύοντας στον δρόμο τη λεγόμενη γιορτή της χένας και πυροδότησε τον μηχανισμό -είτε ο ίδιος είτε τρίτος εξ αποστάσεως- την ώρα που οι προσκεκλημένοι ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν.
Το ζεύγος Μπέσνα και Νουρετίν Ακντογκάν τραυματίστηκε -ο γαμπρός είναι μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP- όμως δεκάδες συνδαιτυμόνες είχαν χειρότερη τύχη.
Την «άνανδρη επίθεση» σε έναν γάμο καταδίκασαν ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους τρομοκράτες ότι θέλουν και σπέρνουν τη διχόνοια. Ομως προκάλεσε την κουρδική οργή, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον Φετουλάχ Γκιουλέν, το PKK και τη τζιχαντιστική οργάνωση Ι.Κ., με αποτέλεσμα ο κόσμος να γιουχάρει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που παρέστησαν χθες στις κηδείες των πρώτων 12 νεκρών, φωνάζοντας «δολοφόνε Ερντογάν».



