Στην έρημο της ύφεσης δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ως όαση η όποια σημαντική βελτίωση οικονομικών στοιχείων στην Ελλάδα. Δικαιολογημένα λοιπόν εντυπωσιάζει η πληροφορία που μας δίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος ότι η συνολική αξία των εξαγωγών του νομού εκτοξεύτηκε από τα 68.000.000 ευρώ το 2010 στα 160.000.000 ευρώ το 2012. Πρόκειται για μια ισχυρότατη αύξηση, κοντά στο 130%, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης. Η τοπική οικονομία αναδεικνύει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της, με κυρίαρχο τον πρωτογενή τομέα και δη τις δυναμικές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων. Τα φρούτα της Πέλλας (ροδάκινα, κεράσια, μήλα κ.λπ.) κατακτούν τις αγορές -κυρίως εκείνες του πρώην ανατολικού μπλοκ- είτε νωπά είτε μεταποιημένα (κομπόστες κ.λπ.). Στην Πέλλα, άλλωστε, λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες μονάδες παρασκευής κομπόστας της χώρας μας, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Η μεταποίηση με βάση την αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε καλό επίπεδο στον νομό και χαρακτηριστικά ο Ιορδάνης Τσώτσος σημειώνει ότι πέρυσι καταγράφηκε αύξηση εγγραφών στο εξαγωγικό τμήμα του επιμελητηρίου. Στο δυναμικό του προστέθηκαν 47 νέες επιχειρήσεις, με τις περισσότερες να είναι ελληνορωσικές.
Η εξαγωγική δυναμική στέλνει τα προϊόντα της Πέλλας και σε νέες αγορές (Σαουδική Αραβία, Χονγκ Κονγκ), ενώ το επιμελητήριο επιδιώκει με διάφορες ενέργειες (συμμετοχή σε εκθέσεις και προγράμματα προβολής – προώθησης κ.λπ.) να ενισχύσει την τάση, πολλαπλασιάζοντας τις εμπορικές συμφωνίες. Γενικά, το Επιμελητήριο Πέλλας έχει αναδειχτεί πρωταθλητής στην κεντρικής Μακεδονία όσον αφορά την αξιοποίηση προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας επισημαίνει τις σημαντικές απώλειες επιχειρήσεων -μικρού κυρίως μεγέθους- της περιοχής τα τελευταία χρόνια προς τα γειτονικά Σκόπια και τη Βουλγαρία, προκειμένου να επωφεληθούν από τα ελκυστικά κίνητρα (φορολογία 10%). Ο ίδιος, με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, εκτιμά ότι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, μπορούν με φορολογική ελάφρυνση και εξασφάλιση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα να δημιουργήσουν άμεσα 100.000-150.000 νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία. Ανεργία, η οποία και στην Πέλλα κινείται σε δυσθεώρητα ύψη (άνω του 30%).
Επιπλέον, ο κ. Τσώτσος καυτηριάζει ισχύοντα αντικίνητρα για επενδύσεις, όπως τη φορολογία-φωτιά (την υπολογίζει συνολικά στο 67%) και την επιβολή έκτακτης εισφοράς 20-25% επί του τζίρου στα φωτοβολταϊκά, που μεταφράζεται σε 7.000-8.000 ετησίως κατά περίπτωση. «Η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από τους Ελληνες επιχειρηματίες», υποστηρίζει, επαναφέροντας την πρόταση των επιμελητηριακών για δημιουργία ταμείου στήριξης μικρομεσαίων, με 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και σκοπό την άμεση ενίσχυση των δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων.
Οσον αφορά τον άλλο πυλώνα της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό, ο Ιορδάνης Τσώτσος επισημαίνει την ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Εκφράζει, δε, την άποψη ότι απαιτείται αφενός η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό κέντρο υποδοχής και αφετέρου η διασπορά των τουριστών σε όλους τους ελκυστικούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας.
Δημήτρης Κυριακόπουλος
