Τα exit polls εμφάνιζαν τον Γάλλο πρόεδρο να προηγείται με τέσσερις μονάδες

Ποιον στηρίζουν οι χαμένοι

Και τώρα… οι δυο τους! Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, σε μια επανάληψη της μάχης του 2017, θα κονταροχτυπηθούν στον δεύτερο -και τελικό- γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου, με στόχο, βέβαια, το Ελιζέ!

Η ουσία, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πως την Κυριακή ο γαλλικός λαός με την ψήφο του μίλησε, ενώ το στοιχείο της αβεβαιότητας ήταν εκείνο που κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό το προηγούμενο διάστημα.

Ο λόγος; Κανείς τούτη τη φορά δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά για το «φαβορί» Μακρόν, σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία η Λεπέν το τελευταίο διάστημα έκανε δυναμικές εμφανίσεις στις δημοσκοπήσεις.

Τελικώς, τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους με το κλείσιμο της κάλπης, γιατί ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας κατέλαβε την πρώτη θέση στον χθεσινό πρώτο γύρο της μάχης, συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου BFM, το 28,5% των ψήφων, την ώρα που η βασική του αντίπαλος, η παραδοσιακή εκπρόσωπος της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, κέρδιζε το 24,2% των ψηφοφόρων.

Ακολούθησαν με 20,2% ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που τοποθετείται στη ριζοσπαστική Αριστερά, με 7,1% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 5,1% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με την Αν Ινταλγκό, τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού, να περιορίζεται στην ιστορική ήττα για το κόμμα της (1,9%).

Συνολικά, ωστόσο, θα μπορούσε κάποιος χθες, επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της κάλπης, να χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα «σχετικά ικανοποιητικό» για τον Μακρόν, «λιγότερο ικανοποιητικό» για τη Λεπέν, προφανώς «εξαιρετικά ικανοποιητικό» για τον αριστερό Μελανσόν, «αρνητικό» για τον Ερίκ Ζεμούρ και «απολύτως καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας -δηλαδή για τους Ρεπουμπλικανούς (Βαλερί Πεκρές, 4,7%), τους Οικολόγους (Γιανίκ Ζαντό, 4,5%), τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές (Φαμπιέν Ρουσέλ, 2,4%).

Την ώρα, πάντως, που οι φίλοι και οι συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν ξεσπούσαν σε πανηγυρισμούς για τη νίκη που πέτυχαν στον πρώτο γύρο της εκλογικής μάχης, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στους… αποκλεισμένους του β’ γύρου και, κυρίως, στο μήνυμα που θα έστελναν στους ψηφοφόρους τους για τη στήριξη του Μακρόν ή της Λεπέν στις 24 Απριλίου. «Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ, δεν πρέπει να στηρίξετε τη Λεπέν, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο» δήλωνε χθες βράδυ και δίχως να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ο Μελανσόν απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Ανάλογη στάση εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία κράτησαν, όμως, την Κυριακή και οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς, των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών, καλώντας ανοιχτά τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν για να εμποδίσουν την είσοδο της Μαρίν Λεπέν στο Ελιζέ – της υποψήφιας της Ακροδεξιάς που θα αρκεστεί στην υποστήριξη του ομοϊδεάτη της Ερίκ Ζεμούρ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα