Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται και φέτος στη λίστα του Stanford
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβεβαίωσε για ακόμη μία χρονιά τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς.
Συνολικά 191 καθηγητές του ΕΚΠΑ περιλαμβάνονται στη φετινή κατάταξη του Πανεπιστημίου Stanford, η οποία αναδεικνύει το κορυφαίο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη λίστα, γνωστή ως “World’s Top 2% Scientists List”, δημοσιεύεται κάθε χρόνο στο Elsevier Data Repository και θεωρείται μία από τις πλέον αξιόπιστες καταγραφές της παγκόσμιας επιστημονικής επιρροής. Η αξιολόγηση βασίζεται σε στοιχεία της Scopus, της μεγαλύτερης διεθνούς βάσης δεδομένων επιστημονικών δημοσιεύσεων, και πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικούς βιβλιομετρικούς δείκτες.
Η κατάταξη περιλαμβάνει δύο κατηγορίες:
Καριέρας (career-long), που αποτιμά τη συνολική επιστημονική πορεία ενός ερευνητή.
Ετήσιας επίδοσης (single year impact), που εξετάζει τις αναφορές που συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά για το τελευταίο έτος, στην προκειμένη περίπτωση το 2024.
Η αξιολόγηση γίνεται μέσα από τη βάση δεδομένων “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” (Stanford/Elsevier) και χρησιμοποιεί έναν σύνθετο δείκτη επιρροής (c-score). Ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη τον συνολικό αριθμό αναφορών, τον δείκτη h-index, τη θέση του συγγραφέα στις δημοσιεύσεις (αν είναι πρώτος, τελευταίος ή μοναδικός), καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με τη συνεργατική έρευνα.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της λίστας, σε αυτήν περιλαμβάνονται είτε οι 100.000 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως, είτε όσοι ανήκουν στο ανώτερο 2% του επιμέρους γνωστικού τους πεδίου. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται αξιόπιστα η πραγματική έκταση της ερευνητικής αριστείας σε διεθνές επίπεδο.
Εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό με ελάχιστη χρηματοδότηση και στήριξη
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, σχολίασε ότι η διάκριση αυτή «αποτελεί ακόμη μία έμπρακτη αναγνώριση της υψηλής ποιότητας και της διαχρονικής αριστείας της έρευνας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών». Τόνισε επίσης πως «η συμβολή όλων των Τμημάτων ενισχύει τη θέση του Ιδρύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη».
Καταλήγοντας, ο πρύτανης απηύθυνε συγχαρητήρια στους 191 καθηγητές που, όπως είπε, «τιμούν καθημερινά το Ίδρυμά μας και ενδυναμώνουν τη διεθνή του αναγνώριση».