Με την κατάθεση του Αθανάσιου Παπαθεοδώρου, αδελφού της Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τον θάνατο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη τον Ιανουάριο του 2021.
Ο μάρτυρας τη μοιραία ημέρα βρισκόταν στην Αθήνα και μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Σήφης Βαλυράκης αγνοούνταν ξεκίνησε για την Ερέτρια.
Η συγκλονιστική μαρτυρία του αδελφού της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη
«Ήμουν παρών στην εύρεση της σορού. Ήταν πολύ χτυπημένος στο πρόσωπο και στο χέρι. Στο πρόσωπο είχε διαμελιστεί, είχε σπάσει η γνάθος, είχε χτυπήματα στο μέτωπο και ένα τεράστιο σφάξιμο στον λαιμό. Ο άνθρωπος ήταν διαμελισμένος και το αίμα που βγήκε από τα αυτιά είναι γιατί έβγαλε την κουκούλα», κατέθεσε ο μάρτυρας.
Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, στο γραφείο της αδελφής του τηλεφώνησε ένας άνδρας ονόματι Παύλος και ανέφερε πως είχε πληροφορίες για το τι συνέβη τη μοιραία μέρα.
«Πήγα εγώ να βρω αυτόν τον Παύλο. Συναντηθήκαμε 1η Απριλίου στο λιμανάκι της Χαλκίδας. Εκεί ήταν ένας άλλος κύριος που συστήθηκε και παρότρυνε τον Ευ. Ασμάνη (σ.σ.: βασικός μάρτυρας στην υπόθεση) να μου πει τι ξέρει. Τον βρήκα την επόμενη που κατέθεσε. Μου περιέγραψε τι έχει συμβεί, μου είπε ότι από την πρώτη στιγμή έχουν αρχίσει και τον πρήζουν λιμενικοί και ντόπιοι και ότι θα του κάνουν ζημιά στο μαγαζί. Κυκλοφορούσε ότι πήρε 50.000 από την οικογένεια για να καταθέσει», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.
- Πρόεδρος: Πώς φτάσατε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτούς;
- Μάρτυρας: Υπάρχει κίνητρο εδώ και όλη μου η σκέψη στηρίζεται σε αυτό.
- Εισαγγελέας: Ο Παύλος ποιος είναι;
- Μάρτυρας: Ένας κύριος, ο οποίος τηλεφώνησε. Ήταν άρρωστος, δεν τον γνώριζα και δεν ήξερα για αυτόν και δεν τον ξαναείδα. Συναντήθηκα 1η Απριλίου με τον Παύλο και τον Ασμάνη.
- Πρόεδρος: Η επικοινωνία ότι κάποιος Παύλος θέλει να σας μιλήσει πότε έγινε;
- Μάρτυρας: Τρεις μέρες πριν ειδοποιήθηκα από τον Παύλο. Παρά πολλές φορές έπαιρναν διάφοροι, έστελναν διάφορα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Συστηθήκαμε και μου γνώρισε τον Ασμάνη και μου είπε πάμε στο καΐκι πάνω να σου περιγράψει. Με ρώτησε αν η οικογένεια ήθελε να βγει η αλήθεια και ο Ασμάνης είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο της οικογένειας, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε.
«Ο Σήφης σκοτώθηκε από κάποια εντολή» κατέθεσε ο μάρτυρας
Οι συνήγοροι της οικογένειας Βαλυράκη έφεραν στη δικαστική αίθουσα την προπέλα του σκάφους του Σήφη Βαλυράκη και ρώτησαν τον μάρτυρα, εάν ο θάνατος του πρώην υπουργού θα μπορούσε να επέλθει από τα χτυπήματα της προπέλας.
- Κ. Παπαδάκης (δικηγόρος οικ. Βαλυράκη): Είπατε ότι ήταν σφαγιασμένος. Τι εννοείτε;
- Μάρτυρας: Είδα έναν άνθρωπο που είχε σφαγιαστεί. Το κόψιμο του λαιμού ήταν στο ύψος της κουκούλας. Η προπέλα κάνει διαφορετικά χτυπήματα.
- Πρόεδρος: Πώς γνωρίζετε τι χτυπήματα κάνει η προπέλα; Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα χτυπήματα από προπέλα;
- Μάρτυρας: Άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο και έβαλα τη λογική μου. Το σκάφος αν κινείται δεν τον προλαβαίνει τον άνθρωπο. Αυτό ήταν το παραμύθι της πρώτης στιγμής και οι τίτλοι για την ιστορία. Αυτή είναι η εκτίμησή μου.
- Κ. Παπαδάκης: Αυθόρμητα, την ώρα που βλέπετε τη σορό, τι σκέφτεστε;
- Μάρτυρας: Ότι σφαγιάστηκε, αλλά όταν εκείνη τη στιγμή έχουν σκοτώσει έναν άνθρωπο δεν έχει πεθάνει τον βλέπεις σφαγιασμένο μπορεί να μη συνειδητοποιείς κάποια πράγματα. Τα σκέφτεσαι μετά. Εγώ είδα έναν άνθρωπο που έχει σφαγιαστεί.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε άλλες επιθέσεις που είχε δεχθεί κατά το παρελθόν ο Σήφης Βαλυράκης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία.
«Ο Σήφης σκοτώθηκε από κάποια εντολή. Στη νύχτα, όταν δεν θέλεις κάποιον τον εκτελείς, στην πολιτική είναι ατύχημα. Εδώ είχαμε… ατύχημα…», ανέφερε.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Νοεμβρίου.


