Σοβαρά ερωτήματα γεννά η κατάσταση της προληπτικής συντήρησης στους συρμούς του Μετρό της Αθήνας στις γραμμές 2 και 3.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και ρεπορτάζ, πολλοί συρμοί έχουν ξεπεράσει κατά χιλιάδες χιλιόμετρα το όριο στο οποίο πρέπει να ελεγχθούν, με ορισμένες υπερβάσεις να κινούνται σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Προς ολοταχώς για νέα τραγωδία
Σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται υπερβάσεις άνω των 5.000 χλμ. από τα προβλεπόμενα όρια συντήρησης. Πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις σε συστήματα που λειτουργούν καθημερινά, με άμεση επίδραση:
• στη φθορά των τροχών
• στην απόδοση των συστημάτων πέδησης
• στη λειτουργία και ασφάλεια των θυρών
Η προληπτική συντήρηση έχει ακριβείς προδιαγραφές και χρονοδιαγράμματα. Η παράλειψη ή καθυστέρηση αυτών των ελέγχων συσσωρεύει κινδύνους σε ένα δίκτυο από το οποίο εξαρτώνται εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες σε καθημερινή βάση.
Η πλευρά της ΣΤΑ.ΣΥ
Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν συρμοί που βρίσκονται σε καθυστέρηση σε σχέση με το τυπικό πρόγραμμα, αποδίδοντας τις μετατοπίσεις:
• σε έκτακτες τεχνικές βλάβες που απαιτούν ενδιάμεσους ελέγχους
• σε ανάγκη επαναπρογραμματισμού
• σε διαδικασίες ασφάλειας που προβλέπουν απόσυρση συρμών όταν εντοπίζονται ενδείξεις προβλήματος
Το ζήτημα του προσωπικού
Η ΣΤΑ.ΣΥ αναφέρει ενίσχυση του τεχνικού προσωπικού το 2025 με 65 νέες προσλήψεις, καθώς και σε εξέλιξη προκηρύξεις για επιπλέον προσωπικό.
Επιπλέον, για το 2026 έχουν προγραμματιστεί πρόσθετες προσλήψεις.
Παρότι αυτή η ενίσχυση είναι θετική, δεν απαντά επαρκώς στο κρίσιμο ερώτημα:
Υπάρχουν σήμερα πραγματικές ελλείψεις που επηρεάζουν τη ροή της συντήρησης;
Οι τεχνικοί του Μετρό είναι ειδικευμένο προσωπικό υψηλής εμπειρίας και η αντικατάσταση ή ενίσχυση τέτοιων ομάδων δεν είναι διαδικασία «μιας μέρας». Ο φόρτος εργασίας τα τελευταία χρόνια θεωρείται υψηλός και αυτό δημιουργεί πίεση στο σύστημα.
Η απάντηση της ΣΤΑ.ΣΥ στο δημοσίευμα
Κατόπιν της δημοσίευσης των παραπάνω στοιχείων, η ΣΤΑ.ΣΥ προχώρησε σε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως η προληπτική συντήρηση κάθε συρμού προγραμματίζεται από την αρμόδια διεύθυνση.
Αναλυτικά η απάντηση της ΣΤΑ.ΣΥ
«Στο δίκτυο των Γραμμών 2 και 3 του Μετρό είναι σε λειτουργία συνολικά 52 συρμοί. Οι συρμοί, που καθημερινά δρομολογούνται, είναι ελεγμένοι από το τεχνικό προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ και ικανοί για την εκτέλεση μεταφορικού έργου.
Η προληπτική συντήρηση κάθε συρμού προγραμματίζεται από την αρμόδια διεύθυνση συντήρησης ανά γραμμή και πραγματοποιείται σύμφωνα με τα εγχειρίδια συντήρησης του κατασκευαστή των συρμών.
Οι συρμοί περνούν από περιοδικούς ελέγχους συντήρησης ανά συγκεκριμένα διαστήματα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις έκτακτων τεχνικών βλαβών οι συρμοί περνούν από επιπλέον, ενδιάμεσους προληπτικούς ελέγχους, που μεταθέτουν χρονικά τις προγραμματισμένες συντηρήσεις.
Το πρωτόκολλο ασφαλείας, που διέπει τη λειτουργία του Μετρό, προβλέπει την απόσυρση από την κυκλοφορία συρμού που εμφανίζει βλάβη ή ένδειξη βλάβης για περαιτέρω έλεγχο και αποκατάσταση στα αμαξοστάσια της εταιρείας.
Το τεχνικό προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ ενισχύθηκε το 2025 με 65 νέες προσλήψεις τεχνιτών αορίστου και ορισμένου χρόνου και αυτήν την περίοδο ”τρέχουν” 2 προκηρύξεις για την πρόσληψη 94 τεχνιτών και 10 μηχανικών αορίστου χρόνου. Για το 2026 προγραμματίζονται 54 επιπλέον προσλήψεις τεχνιτών και 13 μηχανικών, μόνιμου προσωπικού».


