Βαρύ κατηγορητήριο για τους συλληφθέντες
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης οι τέσσερις συλληφθέντες για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα, του επιχειρηματία που εκτελέστηκε εν ψυχρώ την 1η Νοεμβρίου στην Αράχωβα, σε ένα από τα πιο οργανωμένα και ψυχρά χτυπήματα των τελευταίων ετών.
Παρά την προγραμματισμένη διαδικασία, οι απολογίες τους δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα, καθώς οι ίδιοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν αύριο, Πέμπτη. Η υπόθεση, που έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη λόγω της αγριότητάς της και της δομής της εγκληματικής ομάδας που φέρεται να εμπλέκεται, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των δικαστικών εξελίξεων.
Βαριές κατηγορίες: Εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίες, ναρκωτικά και όπλα
Σε βάρος των τεσσάρων κατηγορουμένων ασκήθηκε ένα βαρύτατο και πολυσέλιδο κατηγορητήριο, που αποτυπώνει το μέγεθος της εγκληματικής δράσης που φέρονται να είχαν αναπτύξει. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν:
- εγκληματική οργάνωση
- ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα
- πλαστογραφία
- κλοπή
- διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
- αγορά, κατοχή και χρήση ναρκωτικών
- νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
- διακεκριμένη οπλοκατοχή και διακεκριμένη οπλοφορία
- παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία
- διακεκριμένη φθορά
Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν με προσοχή τον ρόλο κάθε ενός από τους κατηγορούμενους, ενώ αξιολογείται αν υπήρξαν και άλλα πρόσωπα που συνέδραμαν στο συμβόλαιο θανάτου.
Το «συμβόλαιο» των 300.000 ευρώ και η εκτέλεση στη βεράντα
Το ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες ξεκίνησε τη νύχτα της 1ης Νοεμβρίου, όταν ο Γιάννης Λάλας δέχτηκε καταιγισμό πυροβολισμών ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι της πολυτελούς κατοικίας που είχε νοικιάσει στην Αράχωβα. Το χτύπημα θεωρείται επαγγελματικό, οργανωμένο και εκτελεσμένο με χειρουργική ψυχρότητα.
Οι δολοφόνοι φέρονται να έφτασαν στο σημείο με σκοπό να εκτελέσουν ένα προμελετημένο σχέδιο που είχε συμφωνηθεί έναντι αμοιβής. Οι αρχές εκτιμούν ότι το συμβόλαιο θανάτου άγγιξε τα 300.000 ευρώ, ποσό που οδηγεί σε συμπεράσματα περί οργανωμένης εγκληματικής δράσης, πιθανά με διασυνδέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Γιάννης Λάλας αιφνιδιάστηκε από τους δύο δράστες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ χωρίς προειδοποίηση. Ο καταιγισμός των πυροβολισμών δεν άφησε κανένα περιθώριο διαφυγής στο θύμα, ενώ στο σημείο εντοπίστηκαν στοιχεία που οδήγησαν στα ίχνη των φερόμενων εκτελεστών.
Το Nissan και η προσπάθεια εξαφάνισης των ιχνών
Μετά την εκτέλεση, οι δράστες εγκατέλειψαν άμεσα την κατοικία και διέφυγαν με ένα Nissan Qashqai, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως όχημα διαφυγής. Η προσπάθειά τους να εξαφανίσουν τα ίχνη της εγκληματικής ενέργειας ήταν άμεση: το όχημα βρέθηκε λίγο αργότερα πυρπολημένο σε αγροτικό δρόμο, παραπλεύρως της επαρχιακής οδού Αράχωβας – Επταλόφου.
Το στοιχείο αυτό θεωρείται κρίσιμο, καθώς ταυτίζεται με τη μεθοδολογία «καμένων οχημάτων» που έχει παρατηρηθεί σε παρόμοιες υποθέσεις συμβολαίων θανάτου. Παρά την καταστροφή του, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας κατάφεραν να αντλήσουν στοιχεία που ενισχύουν το κατηγορητήριο.
Το δικαστικό ενδιαφέρον κορυφώνεται – Αύριο οι καθοριστικές απολογίες
Η αυριανή ημέρα αναμένεται να ρίξει φως στους ρόλους, στα κίνητρα και στις ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων, καθώς οι τέσσερις συλληφθέντες θα βρεθούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα για να απολογηθούν. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον προκύψουν στοιχεία που συνδέουν τη δολοφονία με άλλες παράνομες δραστηριότητες ή πρόσωπα.
Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, από οικονομικές διαφορές έως εγκληματικές αντιπαλότητες, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα έως τώρα.


