Στην τελική και κρίσιμη ευθεία μπαίνουν οι απολογίες των αστυνομικών που υπηρετούσαν σε κομβικά πόστα το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, την 1η Απριλίου 2024. Σήμερα, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, συνεχίστηκε ο κύκλος των καταθέσεων, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην απολογία του τηλεφωνητή, που είχε απευθύνει την φράση στην αδικοχαμένη κοπέλα, που έμελλε να στιγματίσει ολόκληρο το πανελλήνιο: «Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί».
Νωρίς το μεσημέρι, ο τηλεφωνητής αφέθηκε ελεύθερος, με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Οι θέσεις της υπεράσπισης
Μετά την απολογία, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Χρήστος Καραμανλής, θέλησε να τοποθετηθεί, επιχειρώντας να αποφορτίσει το κλίμα γύρω από τη φράση που έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη.
«Η φράση “το περιπολικό δεν είναι ταξί” δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, είναι μία άστοχη φράση», είπε, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι ο εντολέας του «έπραξε το καθήκον του και ενήργησε βάσει των πρωτοκόλλων».
Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον στρέφεται και προς άλλους εμπλεκόμενους, καθώς σήμερα αναμένεται να απολογηθεί και ο φρουρός του τμήματος, ο οποίος βρισκόταν στο αστυνομικό κουβούκλιο την ώρα της δολοφονίας της νεαρής γυναίκας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε απολογηθεί και είχε αφεθεί ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους, η αστυνομικός υπηρεσίας εκείνο το μοιραίο βράδυ.
Η οργή του πατέρα – Συγκλονιστικό ξέσπασμα πριν την ετυμηγορία
Νωρίτερα, σήμερα το πρωί και προτού ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον τηλεφωνητή, ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα ξέσπασε δημόσια, με λόγια που αποτυπώνουν τον αβάσταχτο πόνο, αλλά και τη βαθιά αγανάκτησή του για την αλυσίδα παραλείψεων που κόστισαν τη ζωή της κόρης του.
«Ο φρουρός ό,τι και να πει δεν έχει να μας πει τίποτα. Έχω ακούσει, πως λέει ότι όλοι έπραξαν το καθήκον τους. Αν έπραξαν όλοι το καθήκον τους, η κόρη μου που είναι; Γιατί δεν είναι τώρα εδώ μαζί μας; Βγήκε κατόπιν εορτής και πήγε να κοιτάξει το πτώμα. Δεν έκανε απολύτως καμία κίνηση. Όλα τα πράγματα τα έκαναν τα επόμενα παιδιά που ήρθαν στο συμβάν. Αυτός θα μπορούσε άνετα να είναι έξω από το φυλάκιό του, να τραβήξει το πιστόλι του, συμβάν εν δράσει δικαιολογείται να πυροβολήσει. Αυτός βγήκε και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το μαχαίρι που του πήραν, το έβγαλαν μετά από πέντε λεπτά. Το κρατούσε ακόμη στο χέρι του ο δολοφόνος», ανέφερε ο Σάκης Γρίβας και συνέχισε:
«Θέλω να καταδικαστούν όλοι. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύω πως θα τους καταδικάσει. Ο ένας ρίχνει το φταίξιμο στον άλλο. Ο φρουρός λέει ”πήγε πάνω, δεν την κράτησαν πάνω”, η αξιωματικός υπηρεσίας λέει ”δεν ήμουν μόνη στο γραφείο, ήταν και η υποδιοικητής, ήταν και η οδηγός”. Μήπως η οδηγός έπρεπε να αναλάβει μηνύσεις, αναφορές, τα πάντα και όχι η υποδιοικητής και η αξιωματικός υπηρεσίας; Γιατί αναφέρονται στην οδηγό; Τι απαίτηση είχαν από την οδηγό; Γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτα; Και μας λένε μετά, ο ένας λέει δεν το έκανα εγώ, το έκανε ο άλλος, όχι δεν το έκανα εγώ, το έκανε ο άλλος».
«Θέλω την καταδίκη τους, η κόρη μου θα ήταν ζωντανή αν ένας από αυτούς έκανε σωστά τη δουλειά του»
Ο ίδιος έκανε λόγο για τον τηλεφωνητή και την σοκαριστική του φράση προς την Κυριακή, την ώρα που η ίδια προσπαθούσε να προστατέψει τον εαυτό της από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος τελικά έμελλε να γίνει ο δολοφόνος της.
«Πού είναι το κορίτσι μου εφόσον έκαναν όλοι το καθήκον τους; Και ο τηλεφωνητής λέει ότι έκανε το καθήκον του. Ποιο; Που χρονοτριβούσε; Που η πρώτη του κουβέντα έπρεπε να πει “όπως είσαι ανέβα τώρα γρήγορα πάνω στο τμήμα και περίμενε εκεί το περιπολικό”. Έλεγε “πού θέλετε να το στείλω κυρία μου;”. Και ”κυρία μου δεν είναι ταξί”. Αυτή είναι η δουλειά του; Να ειρωνεύεται και να δίνει διευκρινίσεις τι είναι το περιπολικό και τι είναι το περιπολικό; Εμείς δεν το πληρώνουμε; Οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες δεν το πληρώνουν; Θέλω την καταδίκη τους, γιατί η κόρη μου θα ήταν ζωντανή εάν ένας από αυτούς έκανε σωστά τη δουλειά του», κατέληξε ο χαροκαμένος πατέρας, με λόγια βροντερά και ανυποχώρητα.
Η υπόθεση συνεχίζεται
Με τις απολογίες να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο βρίσκεται πολύ μακριά από την τελική της ευθεία. Τα ερωτήματα πυκνώνουν, οι αντιφάσεις καταγράφονται, και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η οικογένεια της Κυριακής Γρίβα ζητά απαντήσεις. Ζητά δικαίωση. Και όπως δηλώνει ο πατέρας της, ζητά την τιμωρία όσων –κατά την κρίση του– απέτυχαν να πράξουν το αυτονόητο: να προστατεύσουν μια γυναίκα που είχε στραφεί στην αστυνομία για βοήθεια.


