Κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις πιο «γευστικές» πόλεις της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Saga Holidays
Τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις πιο αυθεντικές γαστρονομικές πόλεις της Ευρώπης κατέκτησε ο Πειραιάς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Saga Holidays, σε δείγμα περισσότερων από 5.000 εστιατορίων σε 125 πόλεις. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε κριτικές της Google και στους όρους «authentic» και «traditional», με τον Πειραιά να συγκεντρώνει την εντυπωσιακή βαθμολογία 97/100. Πρώτη κατατάχθηκε η Βουδαπέστη, ενώ η Αθήνα συμπλήρωσε την τριάδα.
Η διάκριση αυτή ενισχύει τη θέση του Πειραιά στον ευρωπαϊκό χάρτη της γαστρονομίας και αναδεικνύει τη μοναδική του ταυτότητα, που συνδυάζει τη θαλασσινή παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργικότητα. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πειραιά, μέσω της στρατηγικής του Destination Piraeus, έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση της γαστρονομικής εξωστρέφειας, προβάλλοντας την αυθεντικότητα των τοπικών γεύσεων και τη βαθιά γαστρονομική κουλτούρα της πόλης.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έχουν διαδραματίσει δράσεις όπως το Piraeus Taste Festival – Sea Food & More, οι συνεργασίες με επαγγελματίες της εστίασης και η συμμετοχή της πόλης σε ευρωπαϊκά δίκτυα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ο Πειραιάς έχει καταφέρει όχι μόνο να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά του, αλλά και να προσφέρει ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι η διάκριση επιβεβαιώνει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της πόλης και τη σταθερή στρατηγική επένδυση στον γαστρονομικό τουρισμό. «Στόχος μας είναι η ανάδειξη του Πειραιά ως κορυφαίου προορισμού που συνδυάζει παράδοση και σύγχρονη δυναμική» σημείωσε, ευχαριστώντας τους επαγγελματίες της εστίασης που συμβάλλουν καθημερινά στην εξέλιξη της πόλης ως γαστρονομικού κέντρου.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού Ανδριάνα Ζαρακέλη υπογράμμισε ότι η διάκριση αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της προσπάθειας του δήμου να αναδείξει τον Πειραιά ως προορισμό, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη γευστική ταυτότητα. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για την προβολή της πόλης και τη δυναμική της αυθεντικής, θαλασσινής γαστρονομίας μας».
Η επιτυχία αυτή ανήκει σε όσους διαμορφώνουν καθημερινά την εμπειρία της τοπικής κουζίνας: στα εστιατόρια, στους σεφ, στους επαγγελματίες της εστίασης και στους ανθρώπους του Πειραιά που με μεράκι και ποιότητα κρατούν ζωντανή τη γαστρονομική παράδοση της πόλης.


