Σε μια περίοδο που οι οικογένειες μετρούν κάθε ευρώ, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για το οικογενειακό κόστος. Στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2026 από τους 16 μεγαλύτερους δήμους της χώρας δείχνουν μεγάλες διαφορές αλλά και μια σημαντική έκπληξη: η Αθήνα συγκαταλέγεται στις πιο οικονομικές πόλεις.
Με χρέωση 1,40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ο Δήμος Αθηναίων είναι ο δεύτερος φθηνότερος, πίσω μόνο από την Πάτρα (1,00 ευρώ/τ.μ.). Στην κορυφή των πιο ακριβών δήμων βρίσκονται η Λάρισα (2,47 ευρώ/τ.μ.), ο Βόλος (2,25 ευρώ) και τα Ιωάννινα (2,10 ευρώ). Άλλες πόλεις με υψηλές χρεώσεις είναι το Περιστέρι (2,01 ευρώ) και τα Χανιά (1,97 ευρώ).
Η Αθήνα καταφέρνει αυτή την επίδοση παρά τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων, την πυκνή εμπορική δραστηριότητα, τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροφωτισμού και τον έντονο τουρισμό, με περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2025. Η δημοτική αρχή επέλεξε να μειώσει τα τέλη κατά 5% το 2024 και να τα διατηρήσει σταθερά το 2025 και το 2026, απορροφώντας μέρος του αυξημένου κόστους.


