Η ένταξη της διευθέτησης του ποταμού Λόφι στο Πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2021-2027 αποτελεί την απάντηση του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων στη Βοιωτία στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.401.647,92 και περιλαμβάνει την κατασκευή των απαιτούμενων τεχνικών παρεμβάσεων σε μήκος 1.370 μ. του ποταμού Λόφι.
Προβλέπονται διαμορφώσεις των πρανών και του πυθμένα καθώς και κατασκευή διατομών από συρματοκιβώτια ή σκυρόδεμα, για την αποκατάσταση της ομαλής υδραυλικής λειτουργίας του ποταμού στο αστικό τμήμα της Αλιάρτου, τη διασφάλιση επαρκούς εύρους κοίτης για την ασφαλή διέλευση των πλημμυρικών παροχών και την προστασία των πρανών από φαινόμενα διάβρωσης. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων Γιώργος Αραπίτσας ανέφερε ότι «η ένταξη του έργου διευθέτησης του ποταμού Λόφι αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τον δήμο.
Πρόκειται για έργο ουσίας, που θωρακίζει την Αλίαρτο απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα και απαντά έμπρακτα στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα αποτελεί έργο αναπτυξιακής προοπτικής, καθώς η θωράκιση της περιοχής ανοίγει τον δρόμο για τη μελέτη αξιοποίησης των απείρου κάλλους Κήπων της Αλιάρτου, έργο επένδυση στην ασφάλεια, την ποιότητα ζωής και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».


