Δημοσιονομικό πλεόνασμα του ΑΕΠ για την Ελλάδα
Νέα δεδομένα για τη δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, αποτυπώνοντας μια μικτή πραγματικότητα για τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά το 2025.
Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη υποχώρησε οριακά στο 2,9% του ΑΕΠ, από 3% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, αντίθετη πορεία ακολούθησε το δημόσιο χρέος, το οποίο διευρύνθηκε, τόσο στην ευρωζώνη, όπου έφτασε στο 87,8% του ΑΕΠ από 87%, όσο και στο σύνολο της ΕΕ, όπου αυξήθηκε σε 81,7% από 80,7%.
Η ελληνική εικόνα
Για την Ελλάδα τα νέα είναι σε μεγάλο βαθμό θετικά. Η Γενική Κυβέρνηση ολοκλήρωσε το 2025 με πλεόνασμα 4,29 δισ. ευρώ, ισοδύναμο με 1,7% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική οικονομία ανέπτυξε το μέγεθός της, με το ΑΕΠ να αγγίζει τα 248,4 δισ. ευρώ έναντι 236,7 δισ. ευρώ το 2024.
Σκιά στην εικόνα αυτή ρίχνει το ακαθάριστο χρέος, το οποίο εκτιμάται στα 362,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 146,1% του ΑΕΠ, διατηρώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης χρέους.
Ποιες χώρες “βγήκαν στο μαύρο”
Μόλις πέντε χώρες κατάφεραν να κλείσουν τον προϋπολογισμό τους με πλεόνασμα: η Κύπρος (+3,4%), η Δανία (+2,9%), η Ιρλανδία (+1,8%), η Ελλάδα (+1,7%) και η Πορτογαλία (+0,7%).
Για όλες τις υπόλοιπες χώρες-μέλη το πρόσημο παρέμεινε αρνητικό, με τη Ρουμανία να ξεχωρίζει με έλλειμμα 7,9%, το μεγαλύτερο στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Πολωνία (-7,3%), το Βέλγιο (-5,2%) και τη Γαλλία (-5,1%).
Συνολικά, έντεκα κράτη μέλη ξεπέρασαν το επιτρεπόμενο όριο του 3% του ΑΕΠ.
Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, δώδεκα χώρες βρέθηκαν πάνω από τον κοινοτικό κανόνα του 60% του ΑΕΠ. Στην κορυφή της λίστας παραμένει η Ελλάδα με 146,1%, έπειτα η Ιταλία (137,1%), η Γαλλία (115,6%), το Βέλγιο (107,9%) και η Ισπανία (100,7%).
Στον αντίποδα, τα υγιέστερα δημοσιονομικά αποτυπώματα εμφανίζουν Εσθονία (24,1%), Λουξεμβούργο (26,5%), Δανία (27,9%), Βουλγαρία (29,9%), Ιρλανδία (32,9%), Σουηδία (35,1%) και Λιθουανία (39,5%).


