Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Κούβα, με την πρωτεύουσα Αβάνα να δονείται από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι κάτοικοι, εξαντλημένοι από τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος που σε ορισμένες περιφέρειες αγγίζουν τις 22 ώρες την ημέρα, βγήκαν στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και στήνοντας οδοφράγματα, απαιτώντας την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Ενεργειακό Χάος και «Σάπια Τρόφιμα»
Οι διαμαρτυρίες, αν και σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αντανακλούν την απόγνωση ενός λαού που βλέπει τα λιγοστά τρόφιμά του να σαπίζουν στα ψυγεία. Μαρτυρίες κατοίκων συγκλονίζουν, κάνοντας λόγο για ηλικιωμένους και κατάκοιτους που υποφέρουν από τη ζέστη, καθώς και για οικογένειες που αναγκάζονται να κοιμηθούν στα κατώφλια των σπιτιών τους. «Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι ζήτημα επιβίωσης», δηλώνουν πολίτες που ζητούν έστω λίγες ώρες ρεύματος για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Το Αμερικανικό Εμπάργκο και η Γεωπολιτική Πίεση
Η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε ραγδαία από τις αρχές του 2026, μετά τις αυστηρές κυρώσεις και το πετρελαιοϊκό εμπάργκο που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Οι απειλές της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών σε οποιαδήποτε χώρα προμηθεύσει την Κούβα με καύσιμα έχουν απομονώσει το νησί. Χαρακτηριστικό είναι ότι παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως το Μεξικό και η Βενεζουέλα, έχουν σταματήσει τις παραδόσεις, αφήνοντας τη χώρα χωρίς αποθέματα μαζούτ και ντίζελ.
Σε Κρίσιμη Κατάσταση το Δίκτυο
Ο υπουργός Ενέργειας της Κούβας, Βισέντε ντε λα Ο, παραδέχθηκε ότι τα αποθέματα καυσίμων έχουν μηδενιστεί. Η διεθνής συγκυρία, με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες εισαγωγών. Παράλληλα, ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τον αποκλεισμό καυσίμων ως παράνομο, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στην τροφή, την υγεία και το καθαρό νερό.
Την ώρα που η Αβάνα βυθίζεται στο σκοτάδι, διεθνή μέσα ενημέρωσης και αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις του Λευκού Οίκου. Οι επιθετικές δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και οι πληροφορίες για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής.

