Σε μια ιστορική καμπή, η οποία σηματοδοτεί την απομάκρυνση από το άκαμπτο δόγμα της σοσιαλιστικής επανάστασης, η ηγεσία της Κούβας ανακοίνωσε τη μετάβαση προς ένα σαφώς πιο ανοιχτό οικονομικό μοντέλο. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οικονομία του νησιού έχει βυθιστεί σε μια βαθιά κρίση, η οποία επιτείνεται από τον ασφυκτικό αμερικανικό πετρελαϊκό αποκλεισμό. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα.
Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, με την πλήρη στήριξη του ισχυρού πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο, ενέκρινε ένα πακέτο ριζικών μεταρρυθμίσεων. Το νέο αυτό πλάνο στοχεύει στο άνοιγμα τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικές επενδύσεις, στην προσέλκυση κεφαλαίων από Κουβανούς του εξωτερικού, στη μείωση του μεγέθους του κράτους και στην παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στις κρατικές επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κρατική τηλεόραση, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έκτακτης συνεδρίασης, ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ προχώρησε σε παραδοχές που ανατρέπουν την παραδοσιακή ρητορική του καθεστώτος: «Η πραγματικότητα μας επιβάλλει επείγουσες και αναγκαίες αλλαγές», είπε και εξήγησε: «Ορισμένες δεν αποτελούν αντικείμενο απόλυτης συναίνεσης, όμως είναι αδύνατο να τις μεταθέσουμε για αργότερα».
«Όταν η ζωή των πολιτών γίνεται τόσο σκληρή, το πρώτο καθήκον του κομμουνιστικού Κόμματος και της επαναστατικής κυβέρνησης δεν είναι να εξηγήσουν καλύτερα την κρίση, αλλά να αλλάξουν όσα πρέπει για να βγούμε από αυτήν», συμπλήρωσε,
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της παρέμβασής του, ωστόσο, ήταν η ευθεία αυτοκριτική για τις εσωτερικές παθογένειες της Κούβας, καθώς παραδέχτηκε ότι η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στους εξωτερικούς παράγοντες: «Υπάρχουν εμπόδια που δεν προέρχονται από το εξωτερικό, ούτε από το εμπάργκο. Υπάρχει βραδύτητα, γραφειοκρατία, κανόνες που εμποδίζουν όσους θέλουν να παράγουν και αποφάσεις που έχουμε αναβάλει».
Αυτή η ριζική στροφή της Αβάνας έρχεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον εφαρμόζει πολιτική μέγιστης πίεσης, έχοντας επιβάλει ένα ντε φάκτο πετρελαϊκό αποκλεισμό. Οι ΗΠΑ διατηρούν το σκληρό οικονομικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας ήδη από το 1962, με στόχο να προκαλέσουν την κατάρρευση του παλαιού καθεστώτος.
