Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Άγκυρα καθώς και στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εστιάζουν οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Ιουλίου στην τουρκική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται στην τουρκική πρωτεύουσα στις 7 Ιουλίου, συνοδευόμενος από πολυμελή αμερικανική αντιπροσωπεία, η οποία έχει ήδη αναλάβει τις προετοιμασίες ασφαλείας και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της επίσκεψης. Το πρόγραμμα προβλέπει ως πρώτη επίσημη στάση του Ντόναλντ Τραμπ το Ανιτκαμπίρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπου θα αποτίσει φόρο τιμής. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί με επίσημη τελετή ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μετά την τελετή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, με αντικείμενο σειρά ζητημάτων διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Εξετάζεται το ενδεχόμενο κοινών δηλώσεων, ενώ δεν αποκλείεται και η υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας.
Παράλληλα με τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο ATO Congresium το Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, κυβερνητικών εκπροσώπων και κορυφαίων εταιρειών του αμυντικού τομέα. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προώθηση νέων συνεργασιών και εξοπλιστικών προγραμμάτων.
