Σκληρή κριτική στο στενό περιβάλλον του Τζο Μπάιντεν άσκησε η Νάνσι Πελόζι, δηλώνοντας πως τα άτομα που βρίσκονταν δίπλα του κατά την προεκλογική εκστρατεία όφειλαν να είχαν ενημερώσει για την κατάσταση της πνευματικής του διαύγειας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του POLITICO στο Σακραμέντο, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι όσοι γνώριζαν, έπρεπε να είχαν πράξει αναλόγως με αυτές τις πληροφορίες. Όποιος κι αν το γνώριζε. Υπήρχαν μέλη του προσωπικού που έλεγαν ότι η οικογένεια ήξερε. Η οικογένεια έλεγε ότι το προσωπικό ήξερε».
Η Πελόζι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν απαίτησε η ίδια την απόσυρση του Μπάιντεν από την κούρσα, αλλά τον πίεσε να αξιολογήσει τα δημοσκοπικά δεδομένα που έδειχναν ότι η αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. «Το μόνο που είπα στον πρόεδρο Μπάιντεν ήταν: “Έχω αρχίσει να αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις που έχετε και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εκστρατεία σας”. Επειδή, σε εκείνο το σημείο, το 72% του αμερικανικού λαού δεν πίστευε ότι έπρεπε να είναι υποψήφιος», δήλωσε.
Κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, η Πελόζι του ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα ιατρικές εξετάσεις που να αποδεικνύουν στο κοινό ότι μπορούσε να «υπηρετήσει την επόμενη θητεία». Περιγράφοντας τη συνάντηση, σημείωσε: «Είμαστε Καθολικοί, προσευχόμαστε, είχαμε τα ροζάριά μας και όλα αυτά. Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση. Ήμασταν μόνο οι δυο μας».
Αναφερόμενη στην εμφάνιση του Μπάιντεν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Ιουνίου 2024, αποκάλυψε: «Όταν σκέφτεστε το ντιμπέιτ και πόσο θλιβερό ήταν, τότε ήταν που πραγματικά το μάθαμε. Εγώ δεν το ήξερα, και νομίζω ότι είχε τα σκαμπανεβάσματά του». Όπως εξήγησε, η ίδια τον είχε δει ελάχιστες φορές από κοντά τον προηγούμενο χρόνο και δεν είχε υπάρξει μάρτυρας της επιδείνωσης της κατάστασής του.
