Χρηματική αμοιβή 30.000 δολαρίων για όποιον εξουδετερώσει ή αιχμαλωτίσει Αμερικανό στρατιώτη ανακοίνωσε ο Ιρανός υποστράτηγος Αμίρ Χαταμί, οδηγώντας σε νέα κλιμάκωση την αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «για κάθε άτομο που σκοτώνει ή συλλαμβάνει και παραδίδει έναν Αμερικανό επιτιθέμενο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα παρέχει ένα δώρο ισοδύναμο με 30.000 δολάρια».
Ο Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης συμπλήρωσε μάλιστα ότι το όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για τη θανάτωση Αμερικανού στρατιώτη θα εξαγοράζεται από το κράτος στη διπλάσια αξία του, θα αντικαθίσταται με νέο, ενώ το αρχικό θα τοποθετείται σε μουσείο.
Αφορμή για τη σφοδρή αντίδραση της Τεχεράνης στάθηκαν οι τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά την πλήρη επικράτηση επί του Ιράν, οι ΗΠΑ προτίθενται να ανακηρύξουν τα Στενά του Ορμούζ ως «έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Ουάσινγκτον ελέγχει ήδη τη διέλευση από τη στρατηγική αυτή θαλάσσια οδό, δηλώνοντας ότι «κανένα πλοίο δεν περνάει εκτός αν το θέλουμε εμείς».
Χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως «μεγάλο λάθος», ο Αμίρ Χαταμί προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι το Ιράν διαθέτει τις δυνάμεις για να υπερασπιστεί την επικράτειά του: «Αυτό είναι το Ιράν και έχει υπερασπιστές που θα σου σπάσουν τα πόδια».
«Ανεπιθύμητες οι αμερικανικές δυνάμεις»
Παράλληλα, ο Ιρανός υποστράτηγος υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη εκδιωχθεί ουσιαστικά από την ευρύτερη περιοχή και δεν πρόκειται να ανακτήσουν την παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ.
«Ο μόνος δρόμος είναι οι Αμερικανοί να φύγουν από την περιοχή. Έχουν ουσιαστικά εκδιωχθεί και δεν τους επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν και στα Στενά του Ορμούζ», ανέφερε ο Χαταμί.
