Τη στρατηγική των ΗΠΑ για την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης με το Ιράν αναμένεται να παρουσιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη, σε συνάντηση με ηγέτες των κρατών του Κόλπου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το τελικό πλάνο της αμερικανικής πλευράς για την περιοχή υπολογίζεται να οριστικοποιηθεί αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Στις διεργασίες της Νέας Υόρκης επιδιώκει να εμπλακεί και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία για τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί επίσημο ραντεβού. Παράλληλα, ο Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος την Τετάρτη, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του και αναφέροντας πως η Τεχεράνη διαμήνυσε απευθείας στην Ουάσινγκτον την πρόθεσή της για επίτευξη συμφωνίας.
Η πρωτοβουλία παραπέμπει στην αντίστοιχη περσινή κίνηση του Τραμπ για τη Γάζα, όταν παρουσίασε αρχικό προσχέδιο σε εκπροσώπους αραβικών και μουσουλμανικών κρατών λίγο πριν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στη νέα συνάντηση έχουν προσκληθεί ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών από τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν), ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε ήδη την αποστολή των προσκλήσεων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα κράτη της περιοχής που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι συγκεκριμένες χώρες βρέθηκαν στο στόχαστρο ιρανικών επιθέσεων, ενώ δέχθηκαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα λόγω των προβλημάτων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.
