«Οι Ελληνες» κατακτούν την Ουάσινγκτον

Η έκθεση σαρώνει στις ΗΠΑ, έχοντας προσελκύσει ήδη 500.000 επισκέπτες

Από τη Γιώτ αΒαζούρα

Οι Ελληνες φέρνουν ουρές και κοσμοσυρροή στα πολιτιστικά ιδρύματα της Βορείου Αμερικής. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η σπουδαία έκθεση (έχοντας προσελκύσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο επισκέπτες από το 2014 έως και σήμερα) με τίτλο «Οι Ελληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στον Καναδά και στο Σικάγο, τώρα η παρουσίαση μετακομίζει στην Ουάσινγκτον, στην καρδιά της Αμερικής, όπου και θα ολοκληρώσει το διετές ταξίδι της.

Η έκθεση, η οποία φωτίζει την ιστορική πορεία των Ελλήνων, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και τα ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους, θα εγκαινιαστεί την προσεχή Πέμπτη στο National Geographic Museum της πόλης, παρουσία και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού ιδρύματος στην Ουάσινγκτον, εκτός από τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία προέρχονται από τα ελληνικά μουσεία, έχουν ετοιμάσει μια τρίωρη σειρά αφιερωμένη στους Ελληνες, η οποία θα μεταδίδεται από τις 21 Ιουνίου στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος.

Στην παρουσίαση οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν περισσότερα από 540 έργα, τα οποία ταξίδεψαν από την Ελλάδα ως αγγελιοφόροι του ελληνικού πνεύματος. Μεταξύ των αντικείμενων που εκτίθενται συγκαταλέγεται και το πιστό αντίγραφο της χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα, το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στις Αιγές, αλλά και η εντυπωσιακή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Πέλλα. Ακόμη, παρουσιάζονται προτομές του Σοφοκλή, πορτρέτα του Πλάτωνος και του Αριστοτέλη, αιχμές βελών από το πεδίο μάχης των Θερμοπυλών αλλά και τα περίτεχνα κοσμήματα που βρέθηκαν στους βασιλικούς λακκοειδείς τάφους.

Προκειμένου δε η παρουσίαση να είναι κατανοητή, έχει χωριστεί σε 10 θεματικές ενότητες, ξεκινώντας με τον «Ανθρωπο στο Προϊστορικό Αιγαίο», όπου εκτίθενται ειδώλια χάλκινα ή πήλινα αλλά και πινακίδες γραμμικής γραφής. Για την πραγματοποίηση της έκθεσης δε συνεργάστηκαν 22 ελληνικά μουσεία, ενώ μετά την Ουάσινγκτον τα μοναδικά αυτά αντικείμενα -σημειωτέον, είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά έργα «έφυγαν» από την Ελλάδα- θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης στην Ουάσινγκτον, η οποία θα κρατήσει έως και τον Οκτώβριο του 2016, στις φιλόξενες αίθουσες του μουσείου θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών, οινογνωσίες, ακόμη και θεματικά πάρτι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα