Προτείνουν όριο αναλήψεων έως 550€

Σχέδιο χαλάρωσης των capital controls με δύο εναλλακτικές ετοιμάζονται να καταθέσουν οι τράπεζες στην ΤτΕ! 

Στα σκαριά βρίσκεται η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο που περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές προτάσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος για να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πρόταση αφορά αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ, που είναι σήμερα, στα 500 ή ακόμη και στα 550 ευρώ την εβδομάδα.

Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν έτοιμη και μία δεύτερη εναλλακτική πρόταση. Τι προβλέπει; Τη σωρευτική ανάληψη του μηνιαίου ορίου των 1.680 ευρώ (420 ευρώ επί τέσσερις εβδομάδες). Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να σηκώνει από τον λογαριασμό του με μία ανάληψη το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται εντός του μήνα, ποσό που αυτή τη στιγμή μπορεί να λάβει σε τέσσερις δόσεις ανά εβδομάδα.

Πέρα από αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αιτηθούν να δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη του 10% ανάληψη από τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά και να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Μία άλλη παράμετρος της πρότασης των πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά την άρση των περιορισμών για το λεγόμενο νέο χρήμα. Να παρασχεθεί δηλαδή η δυνατότητα πλήρους ανάληψης των μετρητών που θα κατατίθενται από εδώ και στο εξής στις τράπεζες και θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα. Για παράδειγμα, θα μπορούν να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις των τραπεζών θα πρέπει όχι μόνο να γίνουν δεκτές από την ΤτΕ, αλλά και να εγκριθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Κερδοφόρο α’ τρίμηνο για Attica Bank

Στην κερδοφορία επέστρεψε το πρώτο τρίμηνο του έτους η Attica Bank. Η τράπεζα αύξησε τα έσοδα από τόκους, τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδά της υποχώρησαν. Ειδικότερα, τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 13,1% και έφθασαν τα 23.400.000 ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα λοιπά έσοδα της τράπεζας, που ανήλθαν περίπου σε 2.000.000 ευρώ. Στον αντίποδα, τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν δραστικά στα 25.700.000 ευρώ, μειωμένα κατά 30% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, τα ενοποιημένα λειτουργικά έσοδα έφθασαν τα 29.300.000 ευρώ, μειωμένα κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Στο μεταξύ, έληξε χθες η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank, ύψους 1,045 δισ. ευρώ. Η υποβολή ενδιαφέροντος αφορά και την κάλυψη του ομολογιακού δανείου ύψους 70.000.000 ευρώ που είχε ανακοινώσει η τράπεζα για τη συμπλήρωση της κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. «Η επαναφορά στην κερδοφορία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων και αποσβέσεων, αποτελεί επιβεβαίωση της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η διοίκηση τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας λειτουργίας» σχολίασε η διοίκηση της Attica Bank.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα