Συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδια Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία έως το 2021

Σε συνέδριο στα τέλη Σεπτεμβρίου πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που διεξήχθη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να θέτει ως χρονικό ορίζοντα παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία το 2021, όπως άλλωστε έγραψε σχετικά στο προηγούμενο φύλλο της η «κυριακάτικη δημοκρατία» .

«Ηρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και στον πολιτισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τα μέλη του κομματικού οργάνου. Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, προανήγγειλε εξόρμηση σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών για τη διεύρυνση του κόμματος.

«Η συγκρότηση ενός ανοιχτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα» σημείωσε. Βέβαια ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε το συνέδριο να διεξαχθεί το γρηγορότερο δυνατόν, έως τις αρχές Ιουλίου, ωστόσο αυτή η επιθυμία προσέκρουσε στην αντίθετη γνώμη πολλών κομματικών στελεχών από το ευρύτερο συριζαϊκό φάσμα και τις τάσεις, όχι μόνο από τους «53+», με σκεπτικό ότι ο χρόνος μέχρι τον Ιούλιο δεν είναι αρκετός και η όλη συνεδριακή διαδικασία θα κινδυνεύσει να απαξιωθεί. Στην Π.Γ. συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη νέα ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ που θα απαντά στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις όχι θετικές εξελίξεις του τελευταίου ενάμιση χρόνου. «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της» είπε ο πρωθυπουργός.

Κινητικότητα (από τώρα) για τις λίστες στη Θεσσαλονίκη!

«Είναι νωρίς ακόμη, αλλά όταν έρθει η στιγμή θα… ανθίσουν όλα τα λουλούδια» έλεγε χθες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που συζητούσε για τις λίστες του κόμματος. Η φράση έχει την αξία της, καθώς τα αντάρτικα στην πόλη δεν είναι σπάνια. Τον Δεκέμβριο του 2014 είχε ξεσηκωθεί όλος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν ήθελε την υποψηφιότητα του Χάρρυ Κλυνν και του Γιάννη Μυλόπουλου, ενώ στις επόμενες εκλογές υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη μετεγγραφή του Μάρκου Μπόλαρη στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της πόλης.

Σήμερα τα σενάρια για τις λίστες ξεκίνησαν ήδη, κυρίως με τρεις παραμέτρους. Πρώτον, ότι οι μνηστήρες θα αυξηθούν, καθώς πολλά στελέχη (ακούγονται τα ονόματα του προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου και της Εγνατία Α.Ε. Ρίας Καλφακάκου) που σήμερα έχουν αναλάβει κρατικές θέσεις επιθυμούν την εκλογή τους στη Βουλή. Δεύτερον ότι κάποια σενάρια θέλουν οι αλλαγές στο νέο εκλογικό νόμο να επηρεάζουν τον τρόπο που θα καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια. Ακούγεται, για παράδειγμα, ότι σε κάθε εκλογική περιφέρεια ο πρώτος στη λίστα θα ορίζεται από τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ για τους υπόλοιπους θα γίνεται αξιολόγηση μέσω εσωκομματικών διαδικασιών. Τρίτον, ότι θα ισχύσει ο «κόφτης» για τις θητείες, δηλαδή το κόψιμο μετά τη συμπλήρωση δύο θητειών; Αν ισχύσει αυτό, θα πλήξει τον Τάσο Κουράκη, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη οκτώ χρόνια παρουσίας στη Βουλή.

Να θυμίσουμε ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης πρώτος σε σταυρούς βουλευτής ήταν και στις δύο εκλογές του 2015 ο Γιάννης Αμανατίδης, ενώ στη Β’ η Λίτσα Αμανατίδου (τον Ιανουάριο), η οποία στη συνέχεια αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σωκράτης Φάμελλος (τον Σεπτέμβριο).

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα