«Εσπασαν» τον κατώτατο μισθό

Παραθυράκι βρήκε τουριστική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και υπέγραψε συμβάσεις με αποδοχές 500€ μικτά (αντί 586)

Ο κατώτατος μισθός «έσπασε» και στη Θεσσαλονίκη. Ενα ένα τα τελευταία οχυρά των όποιων εργασιακών σχέσεων έχουν απομείνει, καταρρίπτονται, καθώς η ίδια η νομοθεσία έχει «παράθυρα» για να παρακάμπτονται οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί.

Ενώ η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ορίζει ρητά ότι το ύψος του κατώτατου μισθού είναι 586,08 ευρώ, υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη διετής επιχειρησιακή σύμβαση σε τουριστική επιχείρηση, που προβλέπει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων μικτές μηνιαίες αποδοχές, στα επίπεδα των 500 ευρώ. Δηλαδή, προβλέπει αμοιβή που είναι χαμηλότερη και από τον κατώτατο μισθό των νέων εργαζομένων έως 25 ετών, που είναι 510 ευρώ μεικτά.

Αυτό συνέβη γιατί η νομοθεσία επιτρέπει στους εργοδότες που θα επικαλεστούν κίνδυνο λουκέτου της επιχείρησής τους να πετύχουν χαμηλότερες αποδοχές, ακόμα και από αυτές του κατώτατου μισθού. Αρκεί βέβαια να συναινέσουν με την υπογραφή τους και οι εργαζόμενοι. Αρα στην πράξη αποδεικνύεται ότι η ΕΓΣΣΕ ουσιαστικά αφορά έναν προτεινόμενο κατώτατο μισθό και όχι μια υποχρέωση που δεσμεύει τους εργοδότες. Παράγοντες του εργατικού χώρου τονίζουν ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να αποτελέσουν «πάτημα» για άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν αντίστοιχες κινήσεις, που γίνονται μεμονωμένα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Ημερομίσθιο 20 ευρώ μεικτά

Ειδικότερα, στη σύμβαση της Θεσσαλονίκης ισχύει ότι από σήμερα ως την 31η Μαΐου του 2018 ο μισθός για τέσσερις κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου (υπάλληλοι τμημάτων υποδοχής – ρεσεψιονίστ, θυρωροί, σερβιτόροι, καμαριέρες, συντηρητές εγκαταστάσεων) καθορίζεται στα 500 ευρώ μεικτά και το ημερομίσθιο στα 20 ευρώ μεικτά, αντί των 586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ που είναι, αντίστοιχα, τα κατώτατα όρια για τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό και το ημερομίσθιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα