Η Αγκυρα αφανίζει τους Κούρδους!

Περισσότερα από 6.000 σπίτια ισοπέδωσε ο στρατός στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τους 100.000

Με τανκς αλλά και με μπουλντόζες του στρατού η τουρκική κυβέρνηση υλοποιεί την «ανοικοδόμηση» μιας Τουρκίας χωρίς Κούρδους. Προ ημερών ρεπορτάζ που εμφανίστηκε στον κουρδικό ενημερωτικό ιστότοπο aranews ανέφερε ότι σε διάστημα δύο μηνών 355 σπίτια ισοπεδώθηκαν από τανκς και βαρύ πυροβολικό στη νοτιοανατολική πόλη Νουσαϊμπίν, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 100.000 εκτοπισμένοι Κούρδοι στην περιοχή.

Στοιχεία

Χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ήταν πιο συγκεκριμένος: «Συνολικά 6.320 σπίτια, που αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 οικιστικές μονάδες -και πολύ περισσότερες οικογένειες-, έχουν καταστραφεί στις περιοχές Σουρ, Σιλόπι, Τσιζρέ, Ιντίλ και Γιουκσέκοβα της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού ενάντια στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)». Αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη υπολογίσει και το κόστος «αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων» (στα 259.000.000 ευρώ), αν και, εάν είχε πρόθεση να… ανακαινίσει τις κουρδικές κατοικίες, θα απέφευγε εξαρχής να τις γκρεμίσει.

Ομως το πιθανότερο είναι ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να ανακατασκευάσει τις εστίες των Κούρδων στον τουρκικό Νότο, εναντίον των οποίων επιχειρεί συστηματικά τους τελευταίους μήνες ο τουρκικός στρατός, καθώς τους έχουν συλλήβδην χαρακτηρίσει επισήμως τρομοκράτες, υποστηρικτές της «τρομοκρατικής οργάνωσης» (στην κυβερνητική λίστα) ΡΚΚ.

Αλλωστε ο Ερντογάν μόνον διευρύνει τη λίστα των τρομοκρατών που καταδιώκει. Χθες χαρακτήρισε επισήμως -με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου- τρομοκρατική οργάνωση το θρησκευτικό κίνημα του πολιτικού αντιπάλου του, αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ εδώ και μία δεκαετία, μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει διώξεις σε βάρος των οπαδών του κινήματός του Χιζμέτ (που σημαίνει «Υπηρεσία»), καθώς «διχάζουν το έθνος» και ανήκουν νομικά «στην ίδια μοίρα» με τους Κούρδους τρομοκράτες.

14 μήνες φυλακή στην πρώην Μις Τουρκία για προσβολή στον Ερντογάν

Η 27χρονη Μερβέ Μπουγιούκσαρατζ ίσως θα έπρεπε να κρύβει τα κάλλη της και πολύ περισσότερο τις απόψεις της για τον Ερντογάν. Αντιθέτως, η προ δεκαετίας πρώην Μις Τουρκία επέλεξε να αναδημοσιεύσει αναρτώντας στο Instagram ένα σατιρικό ποίημα με τίτλο «Το ποίημα του αφέντη», που περιείχε αναφορές σε σκάνδαλο διαφθοράς του 2014 και ύβρεις εναντίον του «σουλτάνου». Ετσι, χθες, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των καταδικασθέντων για προσβολή εναντίον του αρχηγού του κράτους που μετρά περί τις 2.000 ποινικές διώξεις, μεταξύ των οποίων υπάρχουν σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι, ακόμη και έφηβοι.

Δικαστήριο έκρινε και στην περίπτωση της Τουρκάλας καλλονής ότι υπερέβη τα όρια της κριτικής και της ελευθερίας της έκφρασης και της επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και δύο μηνών με αναστολή, εάν δεν υποτροπιάσει. Αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα πέντε χρόνια η Μπουγιούκσαρατζ, η οποία στη διάρκεια της δίκης υποστήριξε πως δεν επιθυμούσε να προσβάλει τον αρχηγό, θα πρέπει να… στάζει μέλι για τον Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα