Ανοιξε στο κοινό ο ναός της Μητέρας των Θεών!

Για πρώτη φορά άνοιξε για το κοινό ο ναός της Μητέρας των Θεών στη Λευκόπετρα Ημαθίας. Με αφορμή τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, παρουσιάστηκε στο κοινό ο αρχαίος ναός, που δεσπόζει στο καταπράσινο μακεδονικό τοπίο του Βερμίου και έχει θέα προς τον ποταμό Αλιάκμονα και τα Πιέρια Ορη.

Σε αυτόν τον τόπο, όπου πάτησε το πόδι του ο Περδίκας, ο πρώτος Τημενίδης βασιλιάς, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες των αρχαίων Μακεδόνων. Η Μητέρα των Θεών σχετιζόταν με τη βασιλεία των Μακεδόνων και λατρευόταν σε διάφορες περιοχές, κυρίως γύρω από την ανατολική Μεσόγειο. Η Μητέρα των Θεών στο Βέρμιο προστάτευε τους αδυνάμους και τους σκλάβους.

Ρωμαϊκών χρόνων

Ο ναός στη Λευκόπετρα χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950, κατά τη διάρκεια εργασιών που έκαναν στην περιοχή συνεργεία της ΜΟΜΑ, και την ανασκαφή έκανε το 1965 ο Φώτιος Πέτσας. Νέες ανασκαφές έγιναν το 1999, με αφορμή την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, που θα περνούσε σε πολύ κοντινή απόσταση από το μνημείο.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ανακάλυψη περισσότερων από 1.000 επιγραφών. Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν και διάσπαρτα τμήματα αγάλματος της Μητέρας των Θεών. Δυστυχώς, όμως, είναι ελάχιστα και δεν μπορεί να γίνει ανασύνθεσή του. Βρέθηκαν επίσης πολλά ειδώλια και ένα από αυτά ταυτίζεται με την προτομή της Μητέρας των Θεών. Ο ναός αναστηλώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και πλέον είναι επισκέψιμος.

Θ. Χερχελετζής


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα