Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ • «Ή θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα χάσουμε εδάφη» δήλωσε ο «σουλτάνος» έχοντας στο μυαλό του τα νησιά του βορ. Αιγαίου


Από τον
Σάββα Καλεντερίδη

Σαυτή τη χώρα πολλές φορές πρέπει να προσπαθείς να πείσεις για το αυτονόητο. Και επειδή εκτός από τους αδαείς, που όταν δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να διαχειριστούν την τουρκική επιθετικότητα, μιλούν για εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας μέσω μιας ελληνοτουρκικής κρίσης, τη φορά αυτή έχει προστεθεί στο καραβάνι των αδαών, δυστυχώς, μεγάλο μέρος αξιόλογων αναλυτών της Ελλάδας, θα αναγκαστούμε να παραθέσουμε αυτούσια τα κείμενα δύο έγκριτων Τούρκων αρθρογράφων για το θέμα.

Αν και είμαι σίγουρος ότι και τον Ερντογάν να έφερνα εδώ στην Αθήνα χειροπόδαρα και να τον έβαζα να ομολογήσει τα επιθετικά σχέδιά του, πάλι δεν θα πίστευαν οι περισσότεροι, γιατί είναι ψυχολογικά πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι τόσα χρόνια έκανες λάθος και είναι δύσκολο να δεχτείς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια πραγματικότητα, που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των νησιών του Αιγαίου, άρα την ύπαρξη ολόκληρης της χώρας.

Μεταφράζω, λοιπόν, κατά λέξη απόσπασμα από το άρθρο του Μεχμέτ Ατζέτ, που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο: «Ο νέος στόχος που έδειξε ο Ερντογάν στην κυβέρνηση»:

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν εγκαινίασε τη νέα περίοδο λειτουργίας της κυβέρνησης στο μέγαρο του Μπέστεπε και μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο. Απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης που κάθονταν στις δυο πλευρές του τραπεζιού, είπε τα εξής:

“Σύντροφοι, η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Το στάτους κβο με κάποιον τρόπο θα αλλάξει. Ή θα κινηθούμε με άλματα προς τα μπροστά και θα κερδίσουμε ή θα καταδικαστούμε να χάσουμε εδάφη. Εγώ είμαι αποφασισμένος να κάνω άλματα προς τα εμπρός”».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο αρθρογράφος Ακίφ Μπεκί, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Χουριέτ» στις 12 Οκτωβρίου 2016 με τίτλο «Η Τουρκία ή θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει». Μέσα στο άρθρο υπήρχαν σε εισαγωγικά κατά λέξη όσα απέδωσε στον Ερντογάν ο προηγούμενος αρθρογράφος της «Σαφάκ».

Μάλιστα, ο Μπεκί έκανε αυτήν την αναφορά για να ερμηνεύσει τις δηλώσεις Ερντογάν για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συμμετάσχει με δικά της στρατεύματα, που σταθμεύουν στο ιρακινό έδαφος, στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, παρότι η κυβέρνηση του Ιράκ έχει δηλώσει ότι τα στρατεύματα αυτά πρέπει να αποχωρήσουν από το έδαφός της.

Επίσης, για το θέμα αυτό έχουμε δηλώσεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, που είναι αντίθετοι στη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση αυτή. Την ίδια στιγμή η Τουρκία, που φαίνεται αποφασισμένη να μεγαλώσει, παίρνοντας κάποιο «κομμάτι» από τη Μοσούλη, έχει εισβάλει κανονικότατα με στρατό στο έδαφος της Συρίας, υποτίθεται για να εκδιώξει το Ι.Κ., το οποίο υποστήριζε, εξόπλιζε, εκπαίδευε και χρηματοδοτούσε, καθώς εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Ερντογάν αγόραζαν το πετρέλαιο των τζιχαντιστών. Τη στιγμή αυτή η Τουρκία έχει καταλάβει και ελέγχει μια έκταση 1.000 τ.χλμ., σκοπεύοντας να τα διπλασιάσει το επόμενο διάστημα.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Για να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον ισχυρισμό του ότι «κακώς δόθηκαν τα νησιά στην Ελλάδα, τη στιγμή που αυτά είναι τουρκικά».

Υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν ούτε για εσωτερική κατανάλωση ούτε για καμιά εξαγωγή εσωτερικής κρίσης, που δεν αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο ο Ερντογάν, να σημειώσουμε και το εξής:

Η Ελλάδα υπολογίζει στην Ε.Ε., στις συμμαχίες και στο διεθνές δίκαιο, για να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ελληνική επικράτεια. Ο Ερντογάν δείχνει ότι δεν υπολογίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τι λέει η κυβέρνηση του Ιράκ και της Συρίας ούτε τις διαμαρτυρίες του Αραβικού Συνδέσμου και ούτε τι λέει η Ουάσινγκτον.

Σχεδιάζει και προχωράει.

Φυσικά δεν ξέρουμε πού θα τον βγάλει αυτή η πρακτική. Ομως εμείς πρέπει να σχεδιάζουμε με το χειρότερο σενάριο. Και το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπολογίσει ο Ερντογάν ούτε τις συμφωνίες ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τις συμμαχίες ούτε την Ε.Ε. ούτε τις ΗΠΑ.

Και η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τέτοιες στιγμές, αν θέλει να μην πηγαίνουμε εμείς οι Ελληνες με διαβατήριο και βίζα στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω, στη Ρόδο και στα άλλα νησιά.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα