«Πόλεμος» στις Βρυξέλλες με την Τουρκία

«Πάρ’ τα όλα» θα παίξει ο Νταβούτογλου  στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των «28» για το Προσφυγικό! Ασχημες οι προβλέψεις

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Σε ασφυκτικό κλοιό πρόκειται να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των «28», στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ετοιμάζεται να παίξει… πάρ’ τα όλα! Ο Ελληνας πρωθυπουργός δύσκολα θα ανατρέψει τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν από τις δυο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, με αποκορύφωμα το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» έπειτα από μονομερείς ενέργειες εταίρων και βαλκανικών χωρών υπό την κάλυψη της Αυστρίας και με την ανοχή της Γερμανίας.

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει σε ποιον βαθμό και με τι ανταλλάγματα θα προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία, που δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο συγκρούσεων, τόσο εντός των χωρών της Ε.Ε. όσο και εντός της Ελλάδας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η σύνοδος θα αρχίσει στην ουσία σήμερα στις 17.45 ώρα Ελλάδας.

6δισ.,βίζα,«ξεπάγωμα» 

Για την ώρα οι Τούρκοι φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να πάρουν τα 6 δισ. που ζητάνε, αλλά και την επιτάχυνση στα θέματα της βίζας και του «ξεπαγώματος» κεφαλαίων της ενταξιακής τους πορείας (έστω και με τη μορφή διατύπωσης προόδου στο ανακοινωθέν). Αθήνα και Λευκωσία για την ώρα επιμένουν στο βέτο, εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, αν και αυτό που ενδιαφέρει σε πρώτη φάση την Αγκυρα είναι να παίξει το χαρτί του «ισότιμου» διαπραγματευτή με την Ε.Ε., αλλά και να διασφαλίσει χρήματα και βίζες για τους πολίτες της.

Κυρώσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο να καταγραφούν στο ανακοινωθέν συγκεκριμένες κυρώσεις για χώρες που θα παραβιάζουν τη συμφωνία και θα προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, ενώ στο κομμάτι της συμφωνίας με την Τουρκία θα επιχειρηθεί να δεσμευθεί η Αγκυρα στους «28» ότι θα σταματήσει την «εξαγωγή» προσφύγων και μεταναστών και ότι θα αποδεχθεί την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. «Μάχη» θα γίνει και για τον ορισμό νέων ποσοστώσεων στις χώρες της Ε.Ε. με βάση το πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Τέλος, τις δικές του συναντήσεις θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει πλέον προσωπική εμπειρία στο Προσφυγικό, θα παρουσιάσει στους εταίρους του στο ΕΛΚ φωτογραφίες και υλικό από τις επισκέψεις του στην Ειδομένη και αλλού.

Σούλτς: «Κίνδυνος να διασπαστεί η Ευρώπη»!

«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;» Το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί. Από την περασμένη κιόλας εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το Προσφυγικό η Αγκυρα έσπευσε χωρίς περιστροφές να δείξει τις διαθέσεις της. Παράλογα απαιτητική, έκατσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων «μυρίζοντας» το… αίμα από την ανεπούλωτη πληγή της διχόνοιας που έχει ανοίξει στην Ευρώπη η διαχείριση του Προσφυγικού, επιχειρώντας βέβαια να κερδίσει τα πάντα.

Σήμερα το απόγευμα οι Ευρωπαίοι εταίροι τίθενται ξανά ενώπιος ενωπίω, τόσο με το ίδιο το πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν όσο και με τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία της γηραιάς ηπείρου. Σε μία Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας, όμως, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωνε χθες ότι δεν βλέπει να υπάρχει (ξανά) οριστική επίτευξη συμφωνίας, παρά μόνο «μερική πρόοδος». Χαμηλώνοντας εκ προοιμίου τον πήχη των προσδοκιών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανέλαβε στη συνέχεια ότι στο Προσφυγικό «απαιτείται λύση ευρωπαϊκή», προειδοποιώντας παράλληλα πως «αν δεν τα καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί»!

Ανοιχτή άφηνε χθες την έκβαση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας και η Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ, η Γερμανίδα καγκελάριος από τη μία τόνιζε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, πρέπει να ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχει συνέπειες για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Από την άλλη, υπογράμμιζε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη» κυρίως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ε.Ε. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν βρίσκεται στην παρούσα φάση στην ημερήσια διάταξη.

Από την πλευρά του χθες και ο Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε στους «28» για τη συμμετοχή τους στην κρίσιμη σύνοδο, εξέφραζε ανάλογη άποψη. «Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» για να καταστεί δυνατή μία συμφωνία με την Τουρκία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οσο περνούν οι ώρες, πάντως, η διχασμένη Ευρώπη καλείται πλέον να βρει λύσεις και απέναντι στην Τουρκία, η οποία επιμένει από την πλευρά της να στήνει… ενέδρες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ζητώντας ολοένα και περισσότερα, για να συμβάλλει στην επίλυση του Προσφυγικού.

Γ. Τραπεζιώτης

Προκαλεί την Κύπρο η Αγκυρα

«Καπρίτσιο» της Κύπρου χαρακτήρισε χθες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ την κατηγορηματική άρνηση της Λευκωσίας να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., εάν η Αγκυρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, όπως είπε προχθές ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
«Οταν έχει γίνει ένα βήμα, έχει επιτευχθεί συμφωνία επί ενός πακέτου, δεν πρέπει να επιτραπεί να καταρρεύσει το οικοδόμημα από το καπρίτσιο ενός μέλους της Ε.Ε.» δήλωσε ο Μποζκίρ. Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ρητά στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το λεγόμενο «Πρωτόκολλο της Αγκυρας», το οποίο προνοεί για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.


{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα