Μέγα θέμα με τις αντιρρήσεις

Η αδιαφορία (;) 36 δήμων για τους δασικούς χάρτες δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Σ τον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι πολίτες με ακίνητη περιουσία σε 36 δήμους της χώρας, καθώς οι δημοτικές Αρχές δεν έχουν ακόμη αναρτήσει στους δασικούς χάρτες τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στους ανθρώπους που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όρια των συγκεκριμένων δήμων, ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας.

Με δεδομένο ότι η περίοδος ανάρτησης των δασικών χαρτών για τις περιοχές αυτές ολοκληρώνεται στις 27 Ιουλίου, οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους, επιβαρυνόμενοι φυσικά με ένα σημαντικό κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων. Τι πρέπει να κάνουν; Οπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στη «δημοκρατία», οι πολίτες που ανησυχούν μπορούν από τώρα να πηγαίνουν στις υπηρεσίες δόμησης. Θα παίρνουν μία βεβαίωση από την υπηρεσία ότι το κτίσμα τους είναι εντός σχεδίου και δεν θα πληρώνουν τέλη στην αντίρρησή τους.

Οσον αφορά, όμως, τους πολίτες που έχουν ακίνητο σε περιοχή όπου μπορεί να κηρυχθεί πύκνωση, τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς χρειάζεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρή ανησυχία για τις κατοικίες που είναι σε περιοχές πύκνωσης αν ο δήμος δεν πάρει απόφαση, διότι ο πολίτης θα αναγκαστεί να κάνει αντίρρηση και να επιβαρυνθεί με το κόστος, να βρει μελετητές, συμβούλους και να περιμένει τη γνωμάτευση της επιτροπής, που δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα τον δικαιώσει.

Αρα δημιουργούνται σοβαρό πρόβλημα και αμφισβήτηση δικαιώματος του πολίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, από τους 120 δήμους σε 33 νομούς της χώρας, που έχουν την υποχρέωση υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, 36 δήμοι δεν το έχουν ακόμη κάνει, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε προσωπική ενημέρωση και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους.

Πρόκειται για τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Αν. Μάνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοΐου, Βόρ. Κυνουρίας, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Εδεσσας, Εορδαίας, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Καβάλας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλίου, Νέας Προποντίδας, Νότ. Κυνουρίας, Νότ. Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πύλου – Νέστορος, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκοπέλου, Σπάρτης, Σπετσών, Χίου και Ωραιοκάστρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα