Βόμβες… αέρος από τη Σπυράκη για εξαγορά (!) βουλευτών

Αν και ομολόγησε ότι δεν έχει στοιχεία, υπαινίχθηκε συναλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το τραπέζι με στόχο το 151+Ρεπορτάζ
Θοδωρής Λαπαναΐτης

Βόμβα… αέρος, που δυστυχώς γυρίζει την πολιτική ζωή της χώρας στην εποχή των καταγγελιών περί χρηματισμού βουλευτών, το 2014, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έριξε η Μαρία Σπυράκη, καθώς υπονόησε εξαγορά βουλευτών της αντιπολίτευσης από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να υπάρξει νέα πλειοψηφία 151 εδρών στην παρούσα Βουλή μετά το διαφαινόμενο «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ με τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. προχώρησε μάλιστα σε αυτόν τον σοβαρότατο υπαινιγμό περί «κινήτρων» των βουλευτών, ενώ, όπως ευθέως παραδέχτηκε η ίδια, δεν διαθέτει κανένα απολύτως στοιχείο για να τεκμηριώσει τις καταγγελίες αυτές, οι οποίες θυμίζουν την υπόθεση Χαϊκάλη και επαναφέρουν το ρολόι του πολιτικού και ιστορικού χρόνου ακόμη και στις ταραγμένες και σκοτεινές για τον κοινοβουλευτισμό εποχές της… αποστασίας.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Σπυράκη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να πει στους πολίτες ποιοι είναι αυτοί οι πρόθυμοι βουλευτές από άλλα κόμματα που είναι τώρα στην αντιπολίτευση. Και επίσης να μας ενημερώσει με ποια κίνητρα οι βουλευτές αυτοί εκδηλώνουν τέσσερα χρόνια μετά την προθυμία τους να στηρίξουν την κυβέρνηση». Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. αν διαθέτει στοιχεία για όλα αυτά, απάντησε: «Απολύτως τίποτα. Αλλά είναι εύλογο το ερώτημα που θέτω ως πολίτης και ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Νοσηρό κλίμα

Μάλιστα, η κυρία Σπυράκη, εμμένοντας ουσιαστικά στην πυροδότηση ενός νοσηρού πολιτικού κλίματος που υπονοεί εξαγορά πολιτικών προσώπων, έθεσε ακόμη δύο ζητήματα υπό τη μορφή ερωτήματος.
Καταρχάς, κάλεσε το Μαξίμου να εξηγήσει τι άλλαξε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλάει τώρα για κυβέρνηση ανοχής και μειοψηφίας, όταν το καλοκαίρι μιλούσε για ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Καμμένου.

Κατά δεύτερον, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει γιατί «την ώρα που ο κ. Καμμένος ετοιμάζει βαλίτσες για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, συνυπογράφει με τον κ. Τσακαλώτο τροπολογία με την οποία προκύπτουν αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 230.000.000 ευρώ», αναιρώντας περσινή δέσμευση του πρωθυπουργού για την αναβάθμιση των F-16.

Η Μαρία Σπυράκη επέμεινε στη γραμμή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική λύση από αυτή τη Βουλή σε περίπτωση «διαζυγίου» Τσίπρα – Καμμένου, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να πάει σε εκλογές.

Κατέστησε μάλιστα «αποκλειστικά υπεύθυνο» τον Αλέξη Τσίπρα για την αβεβαιότητα και την αστάθεια, που πλήττουν, όπως ανέφερε, τη χώρα. Πρόσθεσε ακόμη για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής: «Η Ν.Δ. θα πράξει ό,τι πρέπει, όταν πρέπει».
Αντίθετος, πάντως, στην άμεση κατάθεση πρότασης μομφής τάχθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει η Ν.Δ. να δώσει τη δυνατότητα συσπείρωσης στην κυβέρνηση.

Διαφορετικές προσεγγίσεις στη Ν.Δ. για τον καβγά (;) εντός της κυβέρνησης

Εν αναμονή εξελίξεων για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, συνεδριάζει σήμερα νωρίς το απόγευμα η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τοποθετηθεί εν μέσω μιας σχετικής διγλωσσίας ή και διπλής ανάγνωσης των εξελίξεων από τα «γαλάζια» στελέχη σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα της ρήξης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Η εκτίμηση στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν πρόκειται για μια τεχνητή κόντρα των δύο κυβερνητικών εταίρων και θεωρούν ότι πρόκειται για πραγματικό καβγά του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα, που οφείλεται σε αθέτηση μεταξύ τους συμφωνίας να μην προκληθεί αποσύνθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή δημοσίως οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις, θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ στημένη την κόντρα Τσίπρα – Καμμένου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «ένα διαζύγιο, το οποίο, όπως και να το κάνουμε και ανεξάρτητα από τις εντάσεις, είναι ένα διαζύγιο συναινετικό και λίγο θεατρικό». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Aδωνις Γεωργιάδης «στοιχημάτισε» ότι ο κ. Καμμένος «δεν θα κάνει τίποτα, γιατί ξέρει ότι δεν μπαίνει στη Bουλή».

Ανάλογη εκτίμηση εξέφρασε και ο Νικήτας Κακλαμάνης λέγοντας για τον κ. Καμμένο πως «ό,τι αποφασίσει θα είναι σε συμφωνία με τον κ. Τσίπρα».

Υπέρ των Πρεσπών το (στεγνό) Ποτάμι, που δέχεται πιέσεις από την Πειραιώς

Μπορεί το Ποτάμι να έχει πλέον «στερέψει» και οι βουλευτές του να έχουν επιλέξει τον δικό τους δρόμο έκαστος, ωστόσο η ηγετική ομάδα του κόμματος επιχειρεί εναγωνίως να πείσει ότι υπάρχει μια ενιαία φωνή. Στο πλαίσιο αυτό, με χθεσινή ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όχι όμως την κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι ποιους αφορά η συγκεκριμένη ανακοίνωση, αφού οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη μετεγγραφή τους στη Ν.Δ. και ο Σπύρος Δανέλλης πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που ο Σπύρος Λυκούδης υπερηφανεύεται για τη διαδρομή του στην Αριστερά, που -όπως λέει- δεν έχει μετακινηθεί «ούτε χιλιοστό». Σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ο. του Ποταμιού, το οποίο επιμένει στη θέση ότι, αν οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Πίεση στο Ποτάμι και στους βουλευτές του ασκεί από την άλλη η Ν.Δ., με φόντο ενδεχόμενη συνεργασία των δύο πλευρών. «Η ψήφος υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αντικειμενικά είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση – τεχνικά δεν είναι, αντικειμενικά είναι» δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης προειδοποίησε πως «όποιος βουλευτής και όποιο κόμμα στηρίξει τη Συμφωνία δεν μπορεί να βασιστεί σε καμία συνεργασία προεκλογικά με τη Ν.Δ. και, σε μεγάλο βαθμό, και μετεκλογικά».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα