Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα αισθάνεται πια ασφαλής!

Ζήτημα χρόνου, και μάλιστα ελάχιστου, είναι πλέον οι απολύσεις αρχικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αμέσως μετά, και αφού προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση, και στον στενό. Αυτό αποκάλυψαν σε συνεντεύξεις τους σε κυριακάτικες εφημερίδες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα επανειλημμένα ρεπορτάζ της «δημοκρατίας».

O πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση -στο «Εθνος της Κυριακής»- αν οι μετατάξεις σημαίνουν και απολύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι λογικό, όταν καταργείς έναν Οργανισμό του Δημοσίου, να αξιολογείς το προσωπικό που μέχρι τότε υπηρετούσε, ώστε να δεις αν μπορεί να καλύψει άλλες πραγματικές ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο, ποιοι τελικά έχει νόημα να παραμείνουν, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο κρατικός Προϋπολογισμός, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος, ειδικά όταν είσαι σε τέτοια δημοσιονομική κατάσταση;»

Η προσέγγιση αυτή δείχνει την οριστική απόφαση της κυβέρνησης, προφανώς κάτω από την πίεση της τρόικας, να «ακουμπήσει» τους δημοσίους υπαλλήλους βάζοντας στη συζήτηση την αποτελεσματικότητα ενός εκάστου. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου, στην ίδια απάντηση, ισχυρίζεται ότι «στόχος μας δεν είναι οι απολύσεις», σε μια εμφανή προσπάθειά να μην ξεσηκώσει κύματα αντιδράσεων των υπαλλήλων και των συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ.

Ο Γ. Ραγκούσης

Την ίδια στιγμή, σχέδιο μονιμότητας κατοχυρωμένης «μόνο για τους άξιους, όχι όμως για όσους αποδεικνύεται μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες ότι δεν τη δικαιούνται, δεν την αξίζουν» αποκάλυπτε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ραγκούσης.

«Οταν αυτό το θεσμικό πλαίσιο αξιοκρατίας, αξιολόγησης και διαφάνειας κατοχυρωθεί συνταγματικά, τότε θα έχουμε άρει τους λόγους που μας οδήγησαν στην κατοχύρωση της μονιμότητας και τότε θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της σύνδεσης της μονιμότητας με την αξιολόγηση» τόνισε επιπλέον. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για απολύσεις και από το στενό δημόσιο τομέα στο μέλλον, καθώς με τη συνταγματική αναθεώρηση θα καταργηθεί η μονιμότητα.

Μεγάλες αλλαγές

Επιπλέον, στο υπουργείο Εσωτερικών μελετούν έναν νέο «χάρτη» για ευρύτερες αλλαγές στο κράτος με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου δημοσίου υπαλλήλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι κάθε δημόσιος φορέας να καταρτίσει «περίγραμμα θέσεων εργασίας» με βάση το οποίο θα γίνεται η επιλογή των υπαλλήλων για τη στελέχωση της υπηρεσίας. Θα πρόκειται ουσιαστικά για τη λεπτομερή καταγραφή των τυπικών και άτυπων προσόντων που απαιτούνται από τους υπαλλήλους για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων τους, σε συνδυασμό με την ανάλυση του περιβάλλοντος εργασίας.

Γι’ αυτό τον σκοπό, θα ξεσκονιστούν οι ατομικοί φάκελοι των υπαλλήλων μέσω των οποίων θα καταγραφούν τα τυπικά τους προσόντα, ενώ θα υποβληθούν και σε ειδικά τεστ με βάση κατάλληλα ερωτηματολόγια-φύλλα αξιολόγησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανένας υπάλληλος του Δημοσίου δεν θα πρέπει να αισθάνεται πλέον σίγουρος για τη θέση του, καθώς επέρχεται μαζική ανακατανομή τους και επανατοποθέτησή τους στις νέες υπηρεσίες με βάση τα προσόντα τους, τα οποία, αυτή τη φορά, θα προκύπτουν από συγκεκριμένα «περιγράμματα θέσεων», όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι νέες ρυθμίσεις θα αλλάξουν ριζικά και το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων, το οποίο δεν θα βασίζεται πλέον αποκλειστικά και μόνον στην κρίση του προϊσταμένου του. Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα συνδεθεί με τα «περιγράμματα των θέσεων εργασίας», τον ευρύτερο μηχανισμό κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων που δημιουργείται μετά και την μετονομασία τους σε «κρατικούς υπαλλήλους», τις νέες ρυθμίσεις για την ιεραρχική τους εξέλιξη και το νέο πειθαρχικό δίκαιο, και φυσικά με τις αποδοχές.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την κινητικότητα στο Δημόσιο οδηγεί στη ριζική αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος μετατάξεων του προσωπικού. Ετσι, η κυβέρνηση, αμέσως μετά την κατάρτιση του νέου μισθολογίου, προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο θα καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια για τις μετατάξεις και, εν γένει, τις υπηρεσιακές μεταβολές, η εφαρμογή των οποίων θα περάσει υπό τον άμεσο και απόλυτο έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή θα εξετάζει τις αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ζητούν μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης, θα αποφαίνεται αν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που τίθενται με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια (ειδικότητα, χρόνια υπηρεσίας, κλάδος, τίτλοι σπουδών, οικογενειακή κατάσταση, αποδοτικότητα κ.λπ.) και θα δίνει ή όχι το πράσινο φως για τη μετάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ραγκούσης, μόλις την περασμένη Δευτέρα, τάχθηκε κατά των «τυφλών και οριζόντιων μετατάξεων» και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ένα σύστημα αξιολόγησης όσων τελούν υπό μετάταξη υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι υπό μετάταξη υπάλληλοι, κυρίως των ΔΕΚΟ, που δεν πληρούν τα κριτήρια θα απολύονται.

Μακάριος Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα