Μαύρος Μάρτιος για το λιανεμπόριο

Εικόνα κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν οι αριθμοί. Σημαντικοί τομείς του λιανεμπορίου παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του έτους μείωση έως και 39%. Την ίδια ώρα μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών καταγράφει σημαντική πτώση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα, κατά τον Μάρτιο του 2011 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου του 2010 κατέγραψε μείωση 15,5%, έναντι αύξησης 11% που είχε παρουσιαστεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Υπενθυμίζεται ότι στο περυσινό α’ τρίμηνο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει υπολογίσιμη άνοδο λόγω και του «κινήματος των αποδείξεων», το οποίο είχε «φουσκώσει» τις καταγεγραμμένες πωλήσεις. Στα είδη ένδυσης – υπόδησης οι πωλήσεις υποχωρούν κατά 38,6% και στον τομέα των επίπλων κατά 29,3%. Επιπλέον, ο τομέας φαρμάκων και καλλυντικών παρουσίασε αρνητική μεταβολή κατά 20,5% τον Μάρτιο, ενώ μείωση 16% καταγράφηκε στα καύσιμα και λιπαντικά, καθώς και στα βιβλία – χαρτικά.

Για ανησυχητική κατάσταση στο εμπόριο έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι πλέον οι συναλλαγές στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων και λιπαντικών) μόλις και ξεπερνούν το 80% των αντιστοίχων του 2005. Επίσης υπογραμμίζει πως σε σχέση με την αντίστοιχη κατάσταση πριν από 3 χρόνια, δηλαδή λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης (Μάρτιος 2008 – Μάρτιος 2011), ο Δείκτης Ογκου στο Λιανικό Εμπόριο έχει μειωθεί κατά σχεδόν 22%.

Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις στο σύνολο της μεταποίησης το 2010 μειώθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με το 2009, όταν οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην προηγούμενη έρευνα, προς το τέλος του 2010, προέβλεπαν λιγότερο έντονη πτώση, της τάξης του 9,2%. Η πτώση στην επενδυτική δραστηριότητα το 2010 χαρακτηρίζει τους περισσότερους από τους εξεταζόμενους κλάδους. Συγκεκριμένα, εντονότερη είναι η μείωση στον κλάδο της ένδυσης – υπόδησης (-59,8%) και τα χημικά προϊόντα (-36,3%), ενώ ηπιότερη είναι η υποχώρηση στην κλωστοϋφαντουργία (-13,6%).

Η μελέτη του ΙΟΒΕ καταγράφει επίσης τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το 2011. Σύμφωνα με αυτές, οι επενδύσεις στη βιομηχανία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,5%. Η πρόβλεψη αυτή είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω, καθώς στην προηγούμενη έρευνα, του Οκτωβρίου, οι επιχειρήσεις δήλωναν πως οι επενδύσεις το επόμενο έτος θα μειωθούν κατά 9,8%. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΟΒΕ, πρόκειται για προσδοκίες ήπιας ανάκαμψης του επενδυτικού μίγματος, οι οποίες εκπορεύονται κυρίως από την προσπάθεια αντιστάθμισης της πτώσης των δύο προηγούμενων ετών, στηριζόμενες εν μέρει στις προοπτικές του νέου επενδυτικού νόμου και της εφαρμογής των επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αλλά και σε επενδυτικά σχέδια που αναβλήθηκαν τα προηγούμενα έτη λόγω της οικονομικής ύφεσης, με στενά πλέον τα περιθώρια αναβολής και καθυστερήσεων. Ουσιαστικά, ωστόσο, το ύψος των επενδύσεων σε ποσοτικούς όρους κινείται σε επίπεδα σχεδόν του 2005.

Πέννυ Κούτρα

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα