Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τούρκικο φέσι!

Με τουρκικό φέσι κινδυνεύει να βρεθεί, σε λίγο καιρό, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να εκποιήσει αδιακρίτως (ακόμη και στους βουλιμικούς γείτονες) τα «φιλέτα» της κρατικής περιουσίας για να εξυπηρετήσει τις ορέξεις των δάνειων δυνάμεων!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», εκπρόσωποι της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bankasi έχουν πραγματοποιήσει ήδη παρασκηνιακές επαφές με την ελληνική πλευρά για να αγοράσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «με όποιο τρόπο κι αν επιλέξει η κυβέρνηση να το πουλήσει», όπως χαρακτηριστικά διαμήνυσαν.

Είναι προφανές ότι η τυχόν υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα έχει εφιαλτικές συνέπειες για τη χώρα μας. Αλλωστε η Ziraat έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη διείσδυσή της στην Ελλάδα στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής, που δεν έχει μόνο τραπεζικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά σαφώς ευρύτερα. Διαθέτει καταστήματα, εκτός από την Αθήνα, στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, όπου προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια ακόμη και σε Ελληνες στρατιωτικούς, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία νέων και στα κρίσιμα νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος και η Κως. Επίσης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εξαγοράσει και την Αγροτική Τράπεζα, στην οποία είναι υποθηκευμένο μεγάλος μέρος της ελληνικής γης λόγω των δανείων των αγροτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο έλεγχος αυτών των τεράστιων εκτάσεων θα περνούσε σε τουρκικά χέρια!

Πάντως και το Τ.Τ., με το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα (σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. έχει παρουσία και παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες μέχρι και σε μικρά χωριά) και την ευρεία καταθετική βάση (υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ) κυρίως από μικροαποταμιευτές, είναι «λουκούμι» για τους Τούρκους.

Η τουρκική τράπεζα δικαιολογεί αυτό το ενδιαφέρον με το επιχείρημα ότι αναπτύσσει αξιοπρόσεκτη εξωστρέφεια, διατηρώντας καταστήματα σε ΗΠΑ, Βρετανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και στα κατεχόμενα της Κύπρου. Επιπλέον επικαλείται το ότι διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, σε βαθμό που να μην την εμποδίζει η μεγάλη έκθεση του Τ.Τ. σε ελληνικά ομόλογα που υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ. Πάντως, αν οι Τούρκοι καταφέρουν αυτό που επιδιώκουν, δεν θα τους στοιχίσει και πολύ, αφού στην παρούσα περίοδο που βγάζει τη δημόσια περιουσία στο σφυρί η κυβέρνηση οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις είναι στο ναδίρ.

Για να αποτρέψουν μάλιστα τις αντιδράσεις, οι εκπρόσωποι της Ziraat μοιράζουν «υποσχέσεις» ότι αν αποκτήσουν τον έλεγχο του Τ.Τ. ουδείς εργαζόμενος θα θιγεί και οι σημερινοί όροι εργασίας θα διατηρηθούν!

Το ενδιαφέρον της Ziraat τέθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του Τ.Τ. Μάλιστα συνδικαλιστικοί κύκλοι έλεγαν με νόημα ότι «αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί, έτσι ξεδιάντροπα, ένα από πιο κρίσιμα κομμάτια της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, πρέπει να περιμένει τα πάντα…» Εν αναμονή των εξελίξεων, ο σύλλογος αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων, με απεργίες τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και την Πέμπτη 9 Ιουνίου – μαζί με τα ΕΛ.ΤΑ. Ομως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις εκκλήσεις των εργαζομένων για συνάντηση. Και οι συνδικαλιστές «έφαγαν πόρτα» προχθές, όταν στη διάρκεια μεγάλης πορείας των εργαζομένων ζήτησαν να τον δουν. Αντ’ αυτού τους δέχτηκε ένας υπάλληλος που τους πρότεινε να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων!

Ουρανία Γαλανού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα