«Στον πάγο» 21.000 συντάξεις

Σε προσωρινή αναστολή περίπου 21.000 συντάξεων προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), επειδή οι δικαιούχοι δεν φρόντισαν να καταθέσουν στο Ταμείο τους τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που κατέθεσαν στη Βουλή ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκύπτει: Δόθηκε εντολή στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή 18.228 συντάξεων, επειδή δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ζητά να εξεταστούν οι περιπτώσεις αυτές αναλυτικά, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για συντάξεις «μαϊμού».

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή τόνισε ότι από την 1η Ιουλίου έχουν ανασταλεί 2.816 συντάξεις του Δημοσίου για τον ίδιο ακριβώς λόγο, επειδή δηλαδή δεν είχαν καταχωρηθεί ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ.

Από το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου που δεν καταχώρησαν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις φτάνουν στο ποσό των 33.653.571 ευρώ. Υστερα από αναζήτηση των αρμόδιων υπηρεσιών βρέθηκαν τα 17.410.214 ευρώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ συνεχίζουν την αναζήτηση για να βρεθούν τα υπόλοιπα 16.243.350 ευρώ.

Ερευνες

Σημειώνεται ότι ειδικά για τις συντάξεις του Δημοσίου η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συμπεριλαμβάνει και περιπτώσεις συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει. Ηδη έχουν παραπεμφθεί 149 τέτοιες περιπτώσεις συνταξιούχων που απεβίωσαν και δεν είχε γίνει η απαραίτητη ενημέρωση των υπηρεσιών έτσι ώστε να διακοπεί η σύνταξη. Τα οφειλόμενα είναι άνω των 30.000 ευρώ για καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις, ενώ συνολικά είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό που ανέρχεται στα 10.569.347 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι η διαδικασία της απογραφής που ολοκληρώθηκε στο Δημόσιο τον περασμένο Οκτώβριο έχει πραγματοποιηθεί δύο φορές στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν ταλαιπωρηθεί αφάνταστα χιλιάδες συνταξιούχοι του ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου υπήρξαν πάνω από 44.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έλαβαν τη σύνταξή τους λόγω εμπλοκής με τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ. Χρειάστηκε να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα και να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές συνταξιούχων στα υποκαταστήματα του ιδρύματος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα