Με τη… σημαία της ΕΦΕΕ στην παγκόσμια τράπεζα!

Γίνεται να υποστηρίζεις ότι είσαι σοσιαλιστής και να αμείβεσαι σαν πρίγκιπας; Εάν είσαι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Γιώργου Παπανδρέου, φυσικά και γίνεται! Εν αρχή ήταν η Τίνα Μπιρμπίλη, που εξαργύρωσε την πίστη της στον πρώην πρωθυπουργό όταν πήγε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και την ακολούθησε, ως άξιος συμπαραστάτης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. Από υπουργός το 2000, επί Κώστα Σημίτη, του «Εξπρές Σαμίνα», με τους 82 νεκρούς, συνέχισε την… επιτυχημένη του πορεία στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, μετατρέποντας του δρόμους της Αθήνας σε ένα απέραντο θάλαμο αερίων, μέχι τελικά το πουλέν του Ανδρέα Παπανδρέου να κατάφερει να «βολευτεί» ξανά ως εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Τράπεζα, με αμοιβή που φτάνει τα 12.000!

Η πορεία του Χρήστου Παπουτσή ξεκινά από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, όταν -όπως και αρκετοί της γενιάς του- κατάφερε στην πορεία να εξαργυρώσει την «αντιδικτατορική» του δράση. Από την προεδρία της ΕΦΕΕ κατάφερε να βρει στέγη στην ΠΑΣΠ και τελικά, το 1984, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τον… στέλνει στο Ευρωκοινοβούλιο (οι κακές γλώσσες λένε ότι εκεί έμαθε κάπως την αγγλικήν), όπου και παρέμεινε για δέκα συναπτά έτη! Από το 1984 μέχρι το 1994 απολάμβανε στις Βρυξέλλες όλα τα οφέλη που δύναται να έχουν οι ευρωβουλευτές, και μάλιστα το 1995 συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε, αφού τοποθετείται από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη θέση του επιτρόπου Ενεργειακής Πολιτική της Ε.Ε.

Τελικά, το πλήρωμα του χρόνου φτάνει και ο Χρήστος Παπουτσής επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από μια μακρά πορεία στην αλλοδαπή, έτοιμος να αναλάβει… χαρτοφυλάκιο. Κάτι το οποίο τελικά γίνεται το 2000, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, παρόλο που στο συνέδριο του κόμματος το 1996 είχε στηρίξει ανοιχτά τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Από τη συγκεκριμένη θέση κατάφερε να… διαπρέψει, αφού έμεινε στην Ιστορία ως υπουργός του «Σαμίνα», καθώς η μόνη «καυτή πατάτα» που είχε να αντιμετωπίσει του έμεινε στα χέρια! Μάλιστα, υπό το βάρος των 82 ψυχών που έχασαν τη ζωή τους τότε στην Πάρο και τις ανέξοδες υποσχέσεις του -που έμειναν στα λόγια- ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, εξεδιώχθη λίγο αργότερα κακήν κακώς. Ο ίδιος, πάντως, δεν τα παράτησε, και στις δημοτικές εκλογές του 2002 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, για να χάσει πανηγυρικά από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Τελικά, με την επάνοδο ενός Παπανδρέου και αφού πρώτα παρίστανε τον «διαφωνούντα» στη μνημονιακή πολιτική κατάφερε να βρει μετά κόπων και βασάνων ξανά ένα χαρτοφυλάκιο. Αρχικά ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ωστόσο θεωρούσε ότι το αξίωμα ήταν λίγο για την αξία του, και έτσι, παίζοντάς το αντιμνημονιακός και όψιμος αντάρτης, στον πρώτο ανασχηματισμό ο Γιώργος Παπανδρέου τον «τακτοποιεί» στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και ξαφνικά ξέχασε τις κορόνες του, προκειμένου να επιβάλει την τάξη. Σε τέτοιο βαθμό, που εφύηρε τα «κάγκελα» γύρω από τη Βουλή, τις «κυκλωτικές κινήσεις» της πλατείας Συντάγματος, τις «σποραδικές μάχες» με τους γνωστούς αγνώστους και πολλά άλλα. Εν τέλει, όταν κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η κυβέρνηση Παπανδρέου, ο Χρήστος Παπουτσής πλήρωσε το τίμημα, καθώς στις εκλογές του 2012 οι πολίτες της Α’ Αθηνών τον «μαύρισαν», αφήνοντας τον εκτός Βουλής. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε όμως διαφορετική άποψη και, λόγω του γεγονότος ότι ήθελε να προσεγγίσει την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα, επωφελήθηκε ο κ. Παπουτσής, λαμβάνοντας πόστο στην Παγκόσμια Τράπεζα, με καλό μισθό, οδηγό και άλλες πριγκιπικές παροχές.

Θα συναντήσει την κόρη του

Στην παγκόσμια τράπεζα, βέβαια, δεν θα είναι μόνος του, καθώς η κόρη του Μελίνα-Ζωή (μητέρα της είναι η δίδυμη αδερφή της γυναίκας του επίσης παπανδρεϊκού Μιχάλη Καρχιμάκη Μαρία Ταλιούρη) εργάζεται ήδη ως σύμβουλος, όπως τουλάχιστον αναγράφεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Μάλιστα, στα 25 της έχει καταφέρει να βρίσκεται το όνομά της ανάμεσα σε γνωστά στον χώρο στελέχη, όπως του Klaus Decker κ.ά. Η γεννημένη το 1988 κόρη του βρίσκεται εδώ και χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού σπούδασε στο γνωστό πανεπιστήμιο Yale και, λαμβάνοντας υποτροφία, βρέθηκε το 2011 στις Φιλιππίνες, από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, σε επίσημη αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πλέον, πάντως, θεωρείται δύσκολο να παραμείνουν και οι δύο, καθώς η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν είναι «φιλική» για πατέρα και κόρη!

Ειδικός και στους… διορισμούς

Μπορεί, πάντως, ο ίδιος να είναι μετρ του «βολέματος», ωστόσο ξέρει να φροντίζει και τους «φίλους» του. Τον περασμένο Νοέμβριο αποκαλύφθηκε ότι μία εκ των στενών του συνεργατριών κατείχε -διά χειρός Πετσάλνικου- την πιο προνομιούχο θέση που μπορεί να έχει υπάλληλος της Βουλής. Κι αυτή δεν ήταν άλλη από τη μία και μοναδική θέση στο Γραφείο Διασύνδεσης της Ελληνικής Βουλής στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η οποία αποφέρει στην κάτοχό της επίδομα αλλοδαπής -το παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό-, ύψους 96.000 ευρώ τον χρόνο ή, αλλιώς, 8.000 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, τότε η επιβεβαίωση είχε έρθει από τον γενικό γραμματέα της Βουλής Θ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος προσελήφθη ως μετακλητή στη Βουλή το 2004 και μονιμοποιήθηκε με τον νόμο Σιούφα το 2007. Ο κ. Παπαϊωάννου είχε εξάλλου «δώσει» κανονικά τον κ. Παπουτσή, καθώς επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος υπήρξε συνεργάτριά του και ότι διορίστηκε στις Βρυξέλλες με απόφαση του κ. Πετσάλνικου το 2010, όταν έληξε η θητεία των δύο προηγούμενων που εργάζονταν εκεί. Ο γραμματέας της Βουλής πρόσθεσε, πάντως, τότε ότι κατείχε όλα τα τυπικά προσόντα, μια και διέθετε δύο πτυχία, μεταπτυχιακό και μιλούσε τέσσερις γλώσσες.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα