Εξι Οσκαρ γεύσης στα αμπελόφυλλα «της Μαριάννας»

Οταν οι αγροί δεν ήταν και πολύ της μόδας και όλοι αναζητούσαν την τύχη τους στην πόλη, εκείνη έφυγε με την οικογένειά της από τη Θεσσαλονίκη και γύρισε στο χωριό. Η Μαριάννα Καζάκη, η κινητήριος δύναμη του αμπελουργικού οίκου Καζάκη στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, με «κληρονομιά» τις γεύσεις και τις μυρωδιές της παιδικής της ηλικίας στην ταβέρνα του πατέρα της στην Απολλωνία, κατάφερε να δει τα ντολμαδάκια, τα αμπελόφυλλα, τα αμπελοβλάσταρα και το πετιμέζι της να βραβεύονται στον πιο γνωστό διαγωνισμό γεύσης του κόσμου, τον «Great Taste».

Τα προϊόντα της φτάνουν σήμερα μέχρι την Ιαπωνία, ενώ μαγεύουν τους ουρανίσκους απαιτητικών πελατών σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Βρετανία, Ελβετία και Σουηδία. Πριν από μερικές ημέρες η οικογενειακή επιχείρηση, γνωστή ως «Της Μαριάννας», κατέκτησε έξι βραβεία στον διαγωνισμό «Great Taste 2013» -που παρομοιάζεται με τα Οσκαρ της γεύσης-, όπου οι κριτές ξεπερνούσαν τους 400 και οι «τυφλές» δοκιμές, χωρίς γνώση της συσκευασίας ή της φίρμας, ήταν χιλιάδες.

Δύο αστέρια πήραν τα βιολογικά αμπελοβλάσταρα της οικοτεχνίας σε βιολογικό ξίδι σουλτανίνας και τα ντολμαδάκια της Μαριάννας, ενώ με ένα αστέρι βραβεύτηκαν τα βιολογικά αμπελόφυλλα, το βιολογικό πετιμέζι, η χειροποίητη πίτα που παράγει και συσκευάζει ο γυναικείος συνεταιρισμός Γωνιάτισσες, με συνταγές της Μαριάννας Καζάκη, αλλά και η βιολογική μαρμελάδα πορτοκάλι – περγαμόντο.

Επιστροφή στο χωριό

Η Μαριάννα Καζάκη βρήκε το μυστικό της επιτυχίας στα αμπελοχώραφα του πεθερού της στη Νέα Γωνιά. Νοικοκυρά χωρίς οικονομικές γνώσεις, έκανε μόδα τα αμπελόφυλλα στην περιοχή του Αγίου Παύλου, παρακινώντας και άλλους παραγωγούς να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε να μαζεύει τα αμπελόφυλλα από τα αμπέλια του πεθερού της Θανάση και να τα παστεριώνει ώστε να τα έχει φρέσκα τον χειμώνα. Ο σύζυγός της Δημήτρης, που δραστηριοποιείτο στον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, οραματιζόταν ήδη την επιστροφή στο χωριό. Οι δύο γιοι της οικογένειας, Θανάσης και Πάγκαλος, τελείωναν τις σπουδές τους και το πλήρωμα του χρόνου για τον πρώτο επιχειρηματικό πειραματισμό με βάση το αμπελόφυλλο γεννήθηκε. Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας έγιναν με την πρώτη δοκιμή από φίλους και γνωστούς ανάρπαστα -μόλις 100 βάζα ήταν η παρθενική, άτυπη παραγωγή το 1993 (σήμερα ξεπερνά τα 120.000 ετησίως)- και τα βήματα άρχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο: το 1994 τα αμπέλια έγιναν βιολογικά, ενώ το 1999 οι πελάτες άρχισαν να ζητάνε από τη Μαριάννα βρασμένα ντολμαδάκια ημέρας, κατόπιν παραγγελίας. Η ιδέα για κατεψυγμένο ωμό ντολμαδάκι, που θα μαγείρευαν οι καταναλωτές, είχε μόλις γεννηθεί, δίνοντας άλλη δυναμική στην επιχείρηση και ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλα προϊόντα.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα