Κατασχέσεις-εξπρές σε ακίνητα, καταθέσεις, κοσμήματα, μετρητά

«Λάφυρα» 3 δισ. ευρώ φιλοδοξεί να υφαρπάξει το υπουργείο Οικονομικών με κατασχέσεις που θα γίνονται με διαδικασίες-εξπρές σε ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, ακόμα και σε κοσμήματα και μετρητά, που ανήκουν σε φορολογουμένους οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο!

Το νέο σχέδιο-εφιάλτης του υπουργείου Οικονομικών που αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» προβλέπει δέσμευση καταθέσεων ύψους 800.000.000 ευρώ, κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας 1 δισ. ευρώ, περίπου 200.000.000 που θα προέλθουν από κοσμήματα και μετρητά που είχαν στην κατοχή τους διάφοροι οφειλέτες του Δημοσίου και περίπου 1 δισ. από μαύρο χρήμα που διακινήθηκε στο εξωτερικό.

Βάσει του προαναφερόμενου σχεδίου η ηγεσία του υπουργείου έδωσε νέες εντολές στις εφορίες για να δεσμεύουν άμεσα τις καταθέσεις και την ακίνητη περιουσία όσων έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία αλλά αρνούνται να ρυθμίσουν τις όφειλες τους. Οι κατασχέσεις θα αφορούν τα πάντα, από μισθούς και συντάξεις, ΄ςως και τις αποταμιεύσεις που διατηρούν στις τράπεζες οι φορολογούμενοι.

Αμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου σημαίνει ουσιαστικά ότι, σε κάθε περίπτωση που μια οφειλή προς το Δημόσιο καθίσταται ληξιπρόθεσμη, οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να την εισπράξουν άμεσα, με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, που θα γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση! Ουσιαστικά θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν ποσά από τα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων του οφειλέτη. Εάν τα κατασχεθέντα ποσά δεν επαρκούν για να καλύψουν την οφειλή, τότε τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη απλώς θα… μηδενίζονται!

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις τράπεζες να αποδίδουν άμεσα τα χρήματα από τις κατασχέσεις στις καταθέσεις οφειλετών, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις ώστε να κατάσχονται άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία από υποδίκους που συλλαμβάνονται για φορολογικά ή τελωνειακά αδικήματα.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν ότι με το σχέδιο αυτό μπορεί να κατασχεθούν μέσα στο προσεχές διάστημα πάνω από 3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μπορεί να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία:

-Πάνω από 800.000.000 ευρώ από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών της Εφορίας. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα δεσμεύουν άμεσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς (για λογαριασμό των εφοριών) τα ποσά που θα ζητά το υπουργείο Οικονομικών και μέσα σε 10 μέρες θα τα αποδίδουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το αίτημα αυτό έχει ανησυχήσει τραπεζικά στελέχη. Φοβούνται για νέα εκροή καταθέσεων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000 άτομα) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

-Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται μαύρο χρήμα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μετακινήθηκαν -παρανόμως- με εμβάσματα στο εξωτερικό χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Με βάση Κοινοτική Οδηγία, για αδήλωτες συναλλαγές από 100.000 ευρώ και πάνω κατάσχεται το 25% και μπαίνει σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπόλοιπο 75% δεσμεύεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αναλόγως της δικαστικής εξέλιξης κάθε υπόθεσης, αυτά είτε επιστρέφονται στους δικαιούχους είτε κατάσχονται οριστικά υπέρ του Δημοσίου.

-Περίπου 100.000.0000 ευρώ από κατασχέσεις χρυσού, κοσμημάτων κ.λπ. που βρίσκονται σε παράνομα ενεχυροδανειστήρια. Οι διωκτικές Αρχές έχουν κατασχέσει περισσότερο από έναν τόνο χρυσού, αξίας περίπου 100.000.000 ευρώ, που «αραχνιάζει» και παραμένει δεσμευμένος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «μέχρι νεωτέρας», με βάση το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, που τώρα αλλάζει.

-Αλλα 100.000.000 ευρώ σε μετρητά, τα οποία δεσμεύτηκαν από υποδίκους. Πρόκειται για χρήματα που κατασχέθηκαν από παραβάτες που συνέλαβαν το ΣΔΟΕ και οι τελωνειακές Αρχές για παράνομες δραστηριότητες. Από λαθρεμπόρους στα σύνορα έως και εμπόρους ναρκωτικών, τα λεφτά αυτά δεσμεύονται αλλά δεν κατάσχονται. «Οσα λεφτά βρεθούν στις τσέπες τους καταμετρώνται ξεχωριστά γιατί μετά οι συλληφθέντες ζητούν να τους επιστραφούν υποστηρίζοντας πως ήταν δικά τους και δεν αποτελούσαν μέρος της παράνομης συναλλαγής για την οποία πιάστηκαν» αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας.

Στο σχέδιο προβλέπονται και οι κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μόνο μέσα στο 2012 για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που χρωστούσαν στο Δημόσιο δεσμεύτηκαν -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.) ύψους 1,05 δισ. ευρώ.

Καταργείται (σύντομα) το όριο των 1.000 €

Παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ τον μήνα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και δεν πληρώνουν. Η διάταξη που προστατεύει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους από τις κατασχέσεις χρημάτων θα καταργηθεί με ειδική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι φορολογικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να κατάσχουν ποσά από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών χωρίς να εξετάζουν από πού προέρχονται τα υπόλοιπα αυτά, δηλαδή χωρίς να ενδιαφέρονται αν πρόκειται για ποσά μισθών ή συντάξεων κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των οφειλετών. Σήμερα μπορεί να κατασχεθεί το 25% από μισθούς και συντάξεις, εφόσον το ποσό που απομένει δεν είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το Δημόσιο θα μπορεί να αρπάζει όλο τον μισθό ή τη σύνταξη!

Το ακάλυπτο ποσό της οφειλής θα αναζητείται με την επιβολή άλλων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Οι άμεσες χρεώσεις των τραπεζικών λογαριασμών κάθε οφειλέτη του Δημοσίου θα επιβάλλονται χωρίς να εξετάζεται εάν τα ποσά που κατάσχονται είναι μισθοί ή συντάξεις που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς του. Ως εκ τούτου, το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων έως 1.000 ευρώ τον μήνα δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις αυτές.

Το μέτρο της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου έχουν εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία έχουν αποκτήσει πλέον την αρμοδιότητα να καθορίζουν τις διατάξεις των φορολογικών νομοσχεδίων του ελληνικού κράτους!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα