Στριπτίζ Βενιζέλου στους Γερμανούς

Μια… ύπουλη πάσα στους Γερμανούς έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δομεί την επιχειρηματολογία του πάνω στο «όχι σε νέα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» και στη σιγουριά ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, οι Γερμανοί αποκαλύπτουν την τρικλοποδιά που επιχείρησε να βάλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική στρατηγική. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ο Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από το μέλος της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν να «μαγειρέψει» τα στοιχεία του ελλείμματος! Αυτή τη φορά όχι προς τα πάνω, όπως έχει καταγγελθεί ότι έκανε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για να μας βάλουν εύκολα στο Μνημόνιο, αλλά προς τα κάτω!

Το γερμανικό στριπτίζ προκάλεσε ταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη και έκανε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να θυμηθεί τον παλιό… κακό εαυτό του, εκλιπαρώντας, από τη μια, για διάψευση και απειλώντας, από την άλλη, τον κ. Ασμουσεν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που δεν διαψεύσουν το δημοσίευμα.

Ολα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησε η γερμανική εφημερίδα με ένα τρισέλιδο αφιέρωμα στο ταξίδι του μέλους της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν στην Ελλάδα τον Αύγουστο. Ο κ. Ασμουσεν συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 22 του προηγούμενου μήνα.

Τα «μάτια» των δημοσιογράφων τότε βρίσκονται παντού και σχολιάζουν τα πάντα, από το ψάρι που τρώει, έως τα σαπούνια, που δεν υπάρχουν στις τουαλέτες, και τα ελάχιστα καθίσματα.

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό προς την Ελλάδα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν» δηλώνει ο ισχυρός άνδρας της ευρωζώνης, όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφει το δημοσίευμα.

Το κείμενο, που υπογράφουν οι Μαρκ Σίριτς και Γιάνα Σιμόν, προς το τέλος του αναφέρεται στην επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη συνάντηση που είχε με τον κ. Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών, εκεί όπου χωρίς ενδοιασμούς σχολιάζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Ασμουσεν να «μαγειρέψει» τα στοιχεία για το έλλειμμα.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι γράφουν μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα ο κ. Ασμουσεν συνάντησε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Συνομίλησαν για το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, αλλά ο κ. Ασμουσεν σχεδόν έπεσε από την καρέκλα του, επειδή ζαλίστηκε! Ακουσε τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να τον ρωτά εάν μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς, ώστε η διαφορά με τους στόχους να είναι μικρότερη ή να μηδενιστεί. “Reorganise the figures” είπε. Για τον Ασμουσεν αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικά της “παλιάς Ελλάδας”. Ξεπερασμένες, μη αποδοτικές αντιλήψεις, οι οποίες δεν βρίσκουν πια κατανόηση».

«Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Die Zeit”, που αναφέρεται -στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιερώματος στο πρόσωπο του κ. Γ. Ασμουσεν- στο δήθεν περιεχόμενο της συνομιλίας μας, κατά την πρόσφατη (22/8/2013) συνάντησή μας, στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, είναι απολύτως ανακριβές» υποστήριξε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος καλεί τόσο τον κ. Ασμουσεν όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαψεύσουν επισήμως το δημοσίευμα. «Αναμένω την επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος από πλευράς του ιδίου του κ. Ασμουσεν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω».

Λίγη ώρα μετά ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ παρενέβη στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Zeit» με μια χλιαρή δήλωση.

«Η περιγραφή δεν είναι σωστή» αρκέστηκε να πει ο Γουίλιαμ Λέλιφελντ. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΕΚΤ εκλαμβάνεται ως αόριστη διάψευση.

«Το άρθρο δεν είναι σωστό σε αυτό το σημείο, αλλά δεν θα σχολιάσουμε λεπτομέρειες εσωτερικών συζητήσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων MNI.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα