Ο Σάκης, το «Αξιον Εστί» και οι 15.000 θεατές

Οι υπερβολές για την εμφάνιση Ρουβά, τα χειροκροτήματα και οι αντιδράσεις

Με ένα ζεστό χειροκρότημα (προφανώς ως αντίδραση στις αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών) υποδέχτηκε το κοινό τον Σάκη Ρουβά, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου ανέβηκε στη σκηνή για να ερμηνεύσει το «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα συνθέτη. Η πολυσυζητημένη συναυλία του Σάκη Ρουβά, που «πυροδότησε» κόντρα μεταξύ των επικριτών και των υπερασπιστών του τραγουδιστή, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, η οποία «βούλιαξε» από περίπου 15.000 άτομα.

Ο τραγουδιστής ερμήνευσε πέντε συνθέσεις από το «Αξιον Εστί», κάνοντας κατά γενική ομολογία αξιοπρεπή εμφάνιση. Ο ίδιος, μάλλον αμήχανος, κοίταζε συνεχώς το αναλόγιο (κάτι που πάντως έκανε πολλούς να σχολιάσουν ότι δεν ήξερε τα λόγια) και προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Στο τέλος απάντησε με ένα σεμνό «ευχαριστώ» από μικροφώνου στο πλήθος που τον χειροκρότησε παρατεταμένα.
Ο κόσμος είχε από νωρίς κατακλύσει την πλατεία της Νέας Σμύρνης για να παρακολουθήσει τη συναυλία (εξάλλου η είσοδος ήταν ελεύθερη). Στις γύρω καφετέριες αλλά και στους δρόμους επικρατούσε το αδιαχώρητο, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να ακούσουν τον Σάκη Ρουβά από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών τους.

Εκτός από τον Σάκη Ρουβά, στη συναυλία πήραν μέρος ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης και ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε τον ρόλο του αφηγητή. Επίσης συμμετείχαν η χορωδία ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ σε μουσική διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα και η Orchestra Mobile, σε μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη, ο οποίος στο τέλος της παράστασης τόνισε ότι «Σάκης εστί άξιος», σημειώνοντας ότι η μουσική πρέπει να ενώνει κι όχι να χωρίζει. Από τις πιο σημαντικές στιγμές της βραδιάς ήταν ο χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη, που διάβασε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, και η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της Νέας Σμύρνης.

Μετά το τέλος της συναυλίας, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ο Σάκης Ρουβάς ανάρτησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία συνοδευόμενη από ένα μήνυμα στο οποίο ευχαριστούσε όλους όσοι βρέθηκαν εκεί και τον στήριξαν: «Σήμερα βίωσα μια κορυφαία στιγμή στην καλλιτεχνική μου πορεία! Ευχαριστώ πολύ τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που ήρθαν στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης και μας στήριξε με την παρουσία του. Είμαι συγκινημένος με την αποδοχή και ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ερμηνεύσω το Αξιον Εστί! Μόνο ταπεινός μπορεί να είναι κανείς μπροστά στο μεγαλειώδες μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη! Γιορτάζουμε τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη».

 Αντιεξουσιαστές

Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας, ομάδα αντιεξουσιαστών πλησίασε τον χώρο της εκδήλωσης, προκαλώντας, προς στιγμήν, ανησυχία στους διοργανωτές. Η εμφάνιση των περίπου 40 ατόμων, που φορούσαν κράνη, έκανε τις αστυνομικές δυνάμεις να τεθούν σε επιφυλακή. Οι αντιεξουσιαστές προσέγγισαν τον χώρο της συναυλίας από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και πέταξαν στο συγκεντρωμένο πλήθος προκηρύξεις προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συνέχεια αποχώρησαν από το σημείο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Μεμονωμένο περιστατικό ήταν και η περίπτωση μιας κυρίας, γύρω στα 60, που ζήτησε γιατρό, επειδή ένιωθε δυσφορία. Το νοσηλευτικό προσωπικό εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού έσπευσε αμέσως να της προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες.

Το «ευχαριστώ» από τον Μίκη

Χαρούμενος και συγκινημένος δήλωσε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης στον χαιρετισμό που έστειλε προτού ξεκινήσει η συναυλία. «Η σύνθεση του “Αξιον Εστί” έγινε εδώ, στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39, ανάμεσα στα 1961 και 1963. Χρειάστηκαν 52 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει από εκείνον τον απλό δρόμο στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Θεωρώ ότι με τα στάνταρ της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μουσική, είναι απολύτως ικανοποιητικό το χρονικό διάστημα…» είπε ο 90χρονος συνθέτης μέσα από τον χαιρετισμό του, που διάβασε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Ο κ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσους συνέπραξαν στην προχθεσινή βραδιά, συμπεριλαμβανομένου και του Σάκη Ρουβά.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Των Ελλήνων τα ιερά…

Καθόλου δεν με ενοχλεί που ο (γνωστός για την πορεία του) Σάκης Ρουβάς «ερμήνευσε» το «Αξιον Εστί» του Ελύτη και του Μίκη στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης! Θα μπορούσε (τόσα χρόνια) να τραγουδάει –παράφωνα ή όχι- «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ /και Μυρσίνη εσύ δοξαστική» στην… ντουσιέρα του και να μην το μάθαινε ποτέ κανείς!
Με εκνευρίζει που στην Ελλάδα του Μνημονίου -στο όνομα των «μη διακρίσεων»- ισοπεδώνονται τα πάντα! Με ένα «δηλητήριο» που περνάει συστηματικά στις φλέβες των νέων, για να τους εθίσει στην ισοπεδωτική «ιδέα» ότι δεν υπάρχει «ούτε ιερό ούτε όσιο», ότι όλα είναι ίδια!
Ευτυχώς που ο συμπαθής καλλιτέχνης ανέβηκε στην εξέδρα με την ορχήστρα και τη χορωδία (η οποία κάλυπτε τα όποια φάλτσα της φωνής) χωρίς τη… φούστα που δημιούργησε κάποτε θύελλα! Δόξα τω Θεώ…

Χ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα