8.000 νέες θέσεις κατάρτισης και πρακτικής στον τουρισμό

Τις επόμενες μέρες θα βγει το voucher που θα «τρέξει» ο ΣΕΤΕ και αφορά άνεργους από 28 έως 29 ετών
{Από το ένθετο «ΒΡΙΣΚΩ δουλειά» που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη με τη «δημοκρατία»}

Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, 8.000 άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε voucher που προσφέρει θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική άσκηση με αμοιβή στον δυναμικό τομέα του τουρισμού, αποκτώντας έτσι πολύτιμα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στο κυνήγι μιας μόνιμης θέσης εργασίας. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως μέσα σε μία, το πολύ δύο εβδομάδες, καθώς έχουν απομείνει μόνο οι τελευταίες διατυπώσεις. Την ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος voucher στον τουρισμό για τους χιλιάδες ανέργους, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα κάνει ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων). Αμέσως μετά οι αιτήσεις από τους ανέργους θα είναι δυνατόν να γίνουν ηλεκτρονικά από τη σχετική ιστοσελίδα sete-voucher.gr που θα ενεργοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. Οι προθεσμίες υποβολής που απασχολούν ιδιαίτερα τους υποψηφίους θα ανακοινωθούν παράλληλα με την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος.

Τι παίρνουν οι συμμετέχοντες
Οι αποδοχές (κατά προσέγγιση) για τους ανέργους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2.320 ευρώ μεικτά (2.180 ευρώ καθαρά) για τους υποψηφίους που έχουν πτυχίο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι άνεργοι με πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα λάβουν 2.544 ευρώ μεικτά (2.390 ευρώ καθαρά). Αντίστοιχα, οι πάροχοι (που θα προσφέρουν τη θεωρητική κατάρτιση, τη συμβουλευτική, την υποστήριξη της πρακτικής άσκησης, αλλά και τη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών πιστοποίησης για τους συμμετέχοντες) θα έχουν κονδύλι 1.006 ευρώ για τους ωφελούμενους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 1.020 ευρώ για αυτούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τι περιλαμβάνει
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 100 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό. Η συνολική διάρκεια ανέρχεται σε 420 ώρες που θα διανεμηθούν σε δύο φάσεις (200 ώρες θα αφορούν την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του καταρτιζομένου στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης – α’ φάση, και 220 ώρες θα αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων που συνδέονται με τις προδιαγραφές της θέσης πρακτικής άσκησης – β’ φάση).

Ποιοι συμμετέχουν
Δικαίωμα συμμετοχής αναμένεται να έχουν άνεργοι νέοι, οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων / ΤΕΙ, κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ.
– Είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
– Είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως με το αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Η διαδικασία
Κάθε άνεργος που θα εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων δικαιούται μια προσωπική επιταγή εισόδου για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με την οποία θα λάβει υπηρεσίες κατάρτισης (θεωρία και πρακτική), καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης. Επίσης, ο ωφελούμενος αποκτά τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον πάροχο κατάρτισης, το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιθυμεί. Μέσω της επιταγής, ο πάροχος κατάρτισης θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στον καταρτιζόμενο. Το αργότερο δύο μήνες μετά την εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η επιταγή εισόδου. Αυτό θα γίνει με την ηλεκτρονική υποβολή της υπογεγραμμένης σύμβασης μεταξύ του καταρτιζομένου, του παρόχου κατάρτισης και της επιχείρησης για πρακτική άσκηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα