Βάσεις: Πτώσεις σε ρετιρέ περιφέρεια

Βασικό κριτήριο η επιλογή σχολών στον τόπο κατοικίας

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου
[email protected]

Οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων σε μαθήματα-κλειδιά και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με μοναδικό κριτήριο, όπως αποδείχθηκε, το να μην… ξενιτευτούν έστειλαν τις φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα τάρταρα. Ούτε οι -κορυφαίες όλων- ιατρικές σχολές κατάφεραν να αντισταθούν και για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια έσπασε το φράγμα των 19.000 μορίων. Ειδικότερα, η Ιατρική Αθηνών έχασε 309 μόρια και προσγειώθηκε (ανώμαλα) στα 18.924, η Ιατρική Θεσσαλονίκης έπεσε στα 18.686 μόρια, ενώ η αντίστοιχη σχολή της Αλεξανδρούπολης μετά βίας κρατήθηκε πάνω από τα 18.000 μόρια (18.174).
Η επιλογή περιοχής και όχι σχολής από τους υποψηφίους είχε ως αποτέλεσμα ομοειδή τμήματα να παρουσιάζουν τεράστιες και, κατά τα άλλα, ανεξήγητες αποκλίσεις στις βάσεις τους. Για παράδειγμα, την ώρα που το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης έχασε 5.664 μόρια, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ίδιου πανεπιστημίου αύξησε τη βάση του κατά 4.078! Επίσης οξύμωρο είναι το γεγονός ότι η άλλοτε δημοφιλής Αγγλική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών «κόντυνε» κατά 465 μόρια, ενώ η Γαλλική Φιλολογία Αθηνών ανέβηκε κατά 961 μόρια.

Νομική, Πολυτεχνικές

Η συνολική πτωτική εικόνα που καταγράφηκε επηρέασε και τη βάση της περιζήτητης Νομικής Αθηνών, η οποία έκανε βουτιά στα 18.223 μόρια. Καθοδική πορεία ακολούθησαν και η Νομική Θεσσαλονίκης (18.058) καθώς και η Νομική Κομοτηνής (17.546).
Αρνητικό πρόσημο είχαν και οι πολυτεχνικές σχολές, όπως είχαν προβλέψει οι εκπαιδευτικοί αναλυτές: Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) έχασε 526 μόρια, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ έπεσε κατά 532 και το Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ είχε απώλειες 634 μορίων.
Στη συμπρωτεύουσα και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 947 μορίων!

Οι στρατιωτικές
Πάντως, αυτό που προκάλεσε έκπληξη αλλά και απορία είναι η κατιούσα που πήραν οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές, οι οποίες τα χρόνια της κρίσης κέρδισαν τους υποψηφίους και εκτίναξαν τις βάσεις τους. Το Τμήμα Ευελπίδων Οπλα κατρακύλησε κατά 826 μόρια και το Ευελπίδων Σώματα κατά 1.181! Η Σχολή Ικάρων Ιπτάμενοι έχασε 686 μόρια και η Ικάρων Μηχανικοί 321. Το Τμήμα Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού έπεσε κατά 628 μόρια και το Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού κατά 857. Καλύτερη είναι η εικόνα στις αστυνομικές σχολές με την Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας να έχει μικρές απώλειες, της τάξης των 113 μορίων, και την Αστυφυλάκων να χάνει 259 μόρια.

Οι θυσίες των επιτυχόντων που έπιασαν το άριστα

Αγχος, ατελείωτες ώρες διαβάσματος, ελάχιστη διασκέδαση, εξάντληση, αλλά τελικά ανταμείφθηκαν οι κόποι τους. Τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ μιας χρονιάς που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες των υποψηφίων οι οποίοι έδωσαν τη «μάχη» των πανελλαδικών εξετάσεων και είδαν τον πρώτο στόχο της ενήλικης ζωής τους να πραγματοποιείται, με τα μόρια που συγκέντρωσαν να προκαλούν… ίλιγγο στην πλειονότητα των συνυποψηφίων τους.

Η Κωνσταντίνα Σαραντάρη, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει 19.776 μόρια, εξασφάλισε την πρώτη θέση στην Ιατρική Ιωαννίνων, αλλά και τον δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό πανελλαδικά. Μιλώντας στη «δημοκρατία» εξηγεί ότι βασικός στόχος της ήταν η ΣΣΑΣ, ωστόσο μια ατυχία κατά την εξέταση των αθλημάτων την «έριξε» στην Ιατρική. Παρ’ όλα αυτά, η 18χρονη από το χωριό Καμπή Αρτας δηλώνει ενθουσιασμένη και ανυπομονεί για την εγκατάστασή της στη μεγαλύτερη φοιτητούπολη της Ηπείρου, όπου την περιμένουν πολλοί φίλοι.

Την ίδια στιγμή, ο Ειρηναίος Τσιάρτας από τη Λευκωσία εισήχθη πρώτος στην Ιατρική Θεσσαλονίκης με 19.763 μόρια, όμως, πριν φορέσει την ιατρική ρόμπα, θα πρέπει να περιμένει δύο χρόνια, καθώς τον πρόλαβαν τα χακί! Η τεράστια επιτυχία του τον βρήκε να εκπαιδεύεται ως έφεδρος αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς.

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει από χθες και ο Αθηναίος Γιώργος Κουτσάφτης, που συγκέντρωσε 19.677 μόρια. Ως δεύτερος στην Ιατρική Αθηνών, ο νεαρός που επί οκτώ χρόνια μοίραζε τη ζωή του μεταξύ των ταρτάν του στίβου και του διαβάσματος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την ειδικότητα του αθλίατρου, ενώ σκοπεύει να επιστρέψει και στις προπονήσεις του στο άλμα εις μήκος. Οπως λέει, η στήριξη από οικογένεια και φίλους ήταν βασικό συστατικό της επιτυχίας του, η οποία ήρθε έπειτα από πολλές στερήσεις και «όχι» σε προσκλήσεις για διασκέδαση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img